Через 10 років Нью-Йорк може піти під воду

Через 10 років Нью-Йорк може піти під воду
Кадр з фільму «Післязавтра»

У результаті глобального потепління й підйому рівня морів місто через десятиліття може опинитися під водою. Цей прогноз викладений у звіті щодо наукового дослідження, проведеного американськими вченими.

Джерело: Відомості

У результаті глобального потепління й підйому рівня морів місто через десятиліття може опинитися під водою. Цей прогноз викладений у звіті щодо наукового дослідження, проведеного американськими вченими з Колумбійського й Корнелльского університетів, передає «Сегодня».

У доповіді говориться, що в результаті глобального потепління й підйому рівня морів місто через десятиліття може піти під воду в результаті першого ж сильного урагану. Доповідь закликає міських чиновників уже зараз вжити необхідних заходів до того, щоб у майбутньому уникнути трагедії величезного масштабу.

Зокрема, у доповіді зазначається, що менше ніж за годину третина вулиць Нью-Йорка може виявитися під водою, що у свою чергу призведе до затоплення багатьох тунелів, що ведуть до Манхеттена. Саме цей найвідоміший і найбагатший район міста може опинитися у випадку сильного урагану найбільш небезпечним місцем.

Підйом рівня води в океані, пов’язаний із кліматичними змінами, може зробити Манхеттен небезпечно вразливим у плані повеней під час сильних штормів. Але й усе інше місто зіштовхнеться з наслідками глобального потепління, наголошують автори доповіді.

Попередній прогноз американських учених стосовно Нью-Йорка був більш «оптимістичний» — Велике яблуко може виявитися під водою протягом 100 років. Згідно з результатами дослідження вчених штату Флорида, результати якого були оприлюднені в березні 2009 року, через сторіччя Нью-Йорк виявиться в набагато більш небезпечному положенні, ніж Лондон, Токіо, Сідней, Маямі або Сан-Франциско.

Через танення льодів Гренландії й Антарктики рівень океану, що омиває мегаполіс, може до 2100 року підвищитися на 51 сантиметр.

У цей час місто перебуває в середньому на оцінці п’яти метрів вище рівня океану, у деяких місцях берегова лінія Манхеттена розташована на позначці 1,5 метра вище рівня моря.

До 2100 року різко виросте небезпека руйнувань від штормів і ураганів. Ризик повеней збільшиться також для Вашингтона й Бостона, писав журнал Nature Geoscience.

Раніше оцінка дослідників була набагато більш песимістичною. В 2006 році американські вчені заявили, що в результаті глобального потепління до 2100 року рівень світового океану підвищиться на шість метрів. Це створить загрозу, відзначали дослідники зі США, не тільки для Нью-Йорка, але також для Лондона, Мумбаї й Токіо, для Нідерландів, Бангладеш і Флориди.

У тому ж 2006 року у Великобританії були опубліковані результати довгострокового прогнозу зміни клімату в результаті глобального потепління. Учені, що вивчають його наслідки, припустили, що до 3000 року температура на Землі може підвищитися на 15 градусів за Цельсієм, а рівень моря підніметься більш ніж на 11 метрів.

Loading...