Італієць створив пристрій для перетворення брудної та солоної води в прісну

Італієць створив пристрій для перетворення брудної та солоної води в прісну

Нескладний і недорогий пристрій здатен виробляти близько п’яти літрів питної води в день, залишаючись на сонці.

Джерело: Відомості

Нескладний і недорогий пристрій здатен виробляти близько п'яти літрів питної води в день, залишаючись на сонці.

Пристосування під назвою Eliodomestico створено італійським промисловим дизайнером Габріеле Діаманті. Зовні він схожий на великий (по коліно людині) горщик і, за винятком металевого бойлера, виготовлений з глини. За принципом дії виріб мало чим відрізняється від інших простих «сонячних» опріснювачів.

Металевий контейнер розташований у верхній частині пристрою, його зовнішня поверхня пофарбована в чорний колір для «притягання» сонячних променів. В нього заливається морська або просто брудна вода, яка випаровується під дією сонця, а пар через центральний отвір потрапляє в спеціальну трубку. Там він охолоджується і конденсується, стікаючи в нижню глиняну ємність у вигляді чистої води. У середньому її денний обсяг дорівнює п'яти літрам.

Само собою, простота у використанні пов'язана з дешевизною виробництва: як стверджує пан Діаманті, «генератор чистої води» обійдеться приблизно в $50. За його словами, інші опріснювачі такого типу виробляють близько трьох літрів води за один світловий день і коштують близько $100.

Кошти на створення прототипу виділила французька благодійна організація Fondation d'entreprise Hermès, яка допомагає молодим конструкторам і дизайнерам, які працюють на благо слаборозвинених країн, повідомляє compulenta.ru бере участь в різних виставках. Про перспективи його застосування на практиці поки не повідомляється.

Loading...