Міжпланетна станція, відправлена на Марс, може впасти на Землю

Міжпланетна станція, відправлена на Марс, може впасти на Землю

Автоматична міжпланетна станція «Фобос-Грунт», запуск якої перервався в середу, 9 листопада, нештатною ситуацією, може впасти назад на Землю.

Джерело: Відомості

Автоматична міжпланетна станція «Фобос-Грунт», запуск якої перервався в середу, 9 листопада, нештатною ситуацією, може впасти назад на Землю. На думку фахівців, «Роскосмос» має не більше п’яти-десяти днів, щоб врятувати марсіанську місію, передає Newsru.ua.

«Розрахункова орбіта станції досить низька - 208 на 356 кілометрів. На такій орбіті вона протримається п’ять-десять діб, потім у результаті втрати швидкості увійде в щільні шари атмосфери і, найпевніше, впаде на Землю», - розповіло джерело в космічній галузі.

За даними фахівців, при цьому «Фобос-Грунт» не встигне повністю згоріти в атмосфері, а отже, якась частина конструкцій станції, її радіоактивної начинки і токсичного палива може впасти на Землю.

Водночас у російському космічному відомстві поки що не втрачають оптимізму. «Ми будемо перезавантажувати програму космічного апарату. Орбіта, на якій перебуває апарат, - опорна, ніякі баки не скинуто, паливо не було витрачено», - заявив глава «Роскосмосу» Володимир Поповкін.

Згідно з повідомленням, яке розміщене на офіційному сайті відомства, на часі визначені всі необхідні параметри руху космічного апарату. Близько 23.00 (21.00 за київським часом) середи станція увійде в зону радіовидимості, після чого з неї буде отримано інформацію про проблеми та перевстановлено програмне забезпечення.

Детальний аналіз параметрів показав, що команди на перезавантаження двигунів «Фобос-Грунт» буде віддано протягом найближчих двох тижнів.

Нагадаємо, попередня російська експедиція на Марс, відправлена 15 років тому, також не була успішною. Через збій розгінного блоку апарат «Марс-96», запущений у листопаді 1996 року, не вийшов на цільову орбіту і впав в океан.

Сьогодні, 9 листопада, міжпланетній станції на українській ракеті не вдалося вийти на орбіту польоту до Марса. Причиною невдачі стало те, що не спрацювала маршова рухова установка, яка повинна була забезпечити рух «Фобос-Грунту» після його відокремлення від ракети-носія.

Loading...