Вчені створили сферу-екран для симуляції польотів

Вчені створили сферу-екран для симуляції польотів

Брюссельська компанія продемонструвала сферу, яка дозволяє людині відчути майже повне занурення у віртуальну реальність.

Джерело: Відомості

Брюссельська компанія продемонструвала сферу, яка дозволяє людині відчути майже повне занурення у віртуальну реальність. Новинка насамперед призначена для навчання пілотів. Вони будуть бачити на проекціях ту картинку, яка була б навколо них в реальності.

RP-360 від компанії Barco являє собою сферичний екран із зворотною проекцією, завдяки чому усередині немає тіней та інших проблем з ходом світлових променів. Діаметр сфери з акрилу - 3,4 метра. Конструкція поміститься в будівлях, висота стелі яких не менше 4,3 м.

Картинку будують тринадцять чи чотирнадцять 10-мегапіксельних проекторів. Висока роздільна здатність дозволяє пілоту побачити на екрані віртуальний об'єкт, що знаходиться на відстані 20 кілометрів. Положення проекторів вирівнюється за допомогою лазерних діодів, які допомагають зробити зображення найбільш реалістичним, без сегментів і швів. Симулятор може використовувати один чоловік (перебуваючи всередині сфери) або команда майбутніх пілотів для моделювання таких складних ситуацій, як дозаправка літака в повітрі. 

Високий контраст одержуваного зображення, а також інфрачервоний діапазон проекторів дозволяють проводити моделювання нічних вильотів (льотчики можуть навіть використовувати окуляри нічного бачення).

«Це не поліпшення існуючих технологій, це нове покоління симуляторів, - підкреслює Герт Матхіс, керуючий проектно-конструкторської роботою. - Якщо справжня кабіна пілота дає йому огляд 360 градусів, то і тренуватися він повинен у таких же умовах. Будь-які відхилення від цього правила небезпечні ».

Основними замовниками Barco швидше за все будуть військові організації (кількох сфер вже поставлені ізраїльським військовим, які планують з їх допомогою навчати пілотів реактивних винищувачів), а також, можливо, авіакомпанії, пише membrana.ru

Але і звичайні люди, судячи з відгуків, не проти влізти в борги заради придбання дорогої конструкції для ігор та інших розваг, і навіть побудувати навколо неї свої будинки.

Loading...