Зразки для майбутнього життя на Землі зберігаються на Північному полярному колі

Зразки для майбутнього життя на Землі зберігаються на Північному полярному колі

Світове сховище насіння зберігає зразки на "чорний день".

Джерело: Відомості

Збереження різноманітності сільськогосподарських культур, і, можливо, навіть майбутнього життя на Землі відбувається у найбільш пустельному куточку планети – Північному полярному колі.

Шматок бетону стирчить посеред замороженого ландшафту в кількох кроках від Північного полюсу. Саме тут працює бібліотека насіння – генетичний ключ до людського виживання.

Вона розташована за 5 дверима вглиб гори, 130 метрів над рівнем моря. Сюди веде низка тунелів. Іноді це приміщення називають одним з найважливіших у світі. Воно було побудоване так, щоб витримати вибухи, кліматичні зміни та протриматися 200 років.

Насіння зберігається за температури мінус 18 градусів. Навіть за умов зникнення електроенергії, знадобилося б десятиліття, аби температура кімнати піднялася до нуля, завдяки ізоляційному шару вічної мерзлоти.

Це – Світове сховище насіння на архіпелагу Шпіцберген або Свальбард. Щось на кшталт каталогу життя. Асмунд Асдаль розказує звідки прибуло насіння:

“У нас є дерев‘яні ящики з Таджикистану. Вірменія – ось там. Дещо з Азербайджану. Ці – з Колумбії. Є Португалія, Коста-Рика. Тут ось Замбія. Є Україна. І також посилка з Міжнародного центру картоплі у Перу. Тут у нас насіння з Північної Кореї та з Південної Кореї. Це з Південної, на тому боці – з Північної. Всі країни співпрацюють заради цієї великої місії збереження насіння. Вони можуть не бути найкращими друзями за межами цього проекту, але тут кожна країна співпрацює.”

Це місце отримало прізвисько “Сховище кінця світу”, адже воно має на меті зберегти аграрне розмаїття планети у випадку найгіршого сценарію.

Один з них трапився у 2015 році, коли було врятоване насіння з Сирії. Зерносховище у Алеппо закрилося, тому що доступу до нього не було через бої.

Міжнародний центр сільськогосподарських досліджень в посушливих районах забрав зразки, щоб якнайточніше відтворити сховище в Алеппо. І цього року він вніс до банку ще 15 тисяч зразків, як резервну копію резервної копії.

Світове сховище насіння було створене для таких випадків. Воно стало глобальною страховкою, що гарантує збереження генетичного багатства сільськогосподарських видів у майбутньому.

Loading...