Ожиріння зменшує обсяг білої речовини в мозку

Ожиріння зменшує обсяг білої речовини в мозку

До такого висновку дійшли вчені Кембріджського університету.

Джерело: Відомості

При наявності надлишкової ваги осіб у віці 50 років, найімовірніше, матиме обсяг білої речовини головного мозку аналогічний людині у віці 60 років, показало нове дослідження вчених з Кембріджського університету.

Біла речовина являє собою тканину, яка з'єднує ділянки мозку і дозволяє передавати інформацію між різними регіонами. Наш мозок природним чином зменшується з віком, але експерти все частіше визнають, що ожиріння - яке також пов'язане з такими станами як діабет, рак і хвороби серця - може також впливати на виникнення і прогресування передчасного старіння мозку.

В ході дослідження фахівці хотіли вивчити, як наявність ожиріння пов'язана зі здоров'ям головного мозку. Вчені розглянули дані 473 осіб у віці від 20 до 87 років. Всі учасники були розділені на дві категорії - люди з нормальною масою тіла і люди з надмірною масою тіла. Автори виявили разючі відмінності в обсязі білої речовини в мозку людей з надмірною вагою в порівнянні з тими, хто мав нормальну вагу. Так, у випробовуваних з надмірною вагою спостерігалося велике скорочення білої речовини в порівнянні з худими людьми. Далі було встановлено, що чоловік з надлишковою вагою у віці, наприклад, 50 років мав обсяг білої речовини, який можна порівняти зі стрункою людиною у віці 60 років.

Надалі вчені хочуть з'ясувати, чи будуть дані змінюватись  у разі втрати зайвої ваги.

Loading...