Вчені: діти-первістки, найімовірніше, стануть керівниками

Вчені: діти-первістки, найімовірніше, стануть керівниками
. / Фото: Heiko Junge/NTB scanpix/TT

Діти-первістки мають на 20 відсотків більше шансів стати менеджерами, ніж їхні молодші брати і сестри.

Джерело: Відомості

Інститут оцінки ринку праці та політики в галузі освіти Швеції (IFAU) на основі  вивчення даних про населення Статистичного управління Швеції і призовних записів за кілька десятиліть дослідив, як роль братів і сестер в сім’ї впливає на вибір професії, повідомляє The Local.

Учені прийшли до висновку, що первістки мають велику соціальну зрілість, зосередженість і завзятість, інтенсивність і емоційну стабільність, що підвищує їхні шанси знайти роботу і піднятися по кар’єрних сходах.

«Основний результат дослідження полягає в тому, що місце братів і сестер в сім'ї впливає на їхню особистість і майбутню кар'єру. Старші брати і сестри мають кращі соціальні навички і, швидше за все, стануть менеджерами», — розповів один із авторів доповіді, професор Упсальского університету Бйорн Екерт.

Молодші брати і сестри, однак, більш імовірно відкриють і очолять свій власний бізнес.

«Ми не знаємо, чому молодші брати і сестри частіше займаються бізнесом: тому що вони більш схильні до ризику і творчі чи тому, що їм важче знайти роботу. Однак ми виявили, що молодші сестри частіше мають творчі робочі місця, які могли б вказати, що вони надають перевагу більш творчому підходу», — зазначив Екерт.

Дослідження також показало, що в народжених першими синів на 33 відсотки більше шансів стати менеджером верхнього рівня, ніж у третього за віком брата.

Дочки-первістки, тим часом, мають на 60 відсотків більше шансів стати менеджерами вищої ланки.

Беручи всі керівні посади до уваги, результати були однакові для обох статей: первісток має на 18-22 відсотків більше шансів стати менеджером, ніж треті за віком брати і сестри.

«Ми не знаємо точно, яка причина. Проте, видається, що негативні наслідки порядку народження залежить тільки від факторів зовнішнього середовища, які визначаються після народження», — зазначив Екерт, який сам є молодшим братом.

«Ми бачимо, що батьки схильні витрачати менше часу і ресурсів на молодших братів і сестер», — заявив учений. Проте, він не виключає, що динаміка народження також є важливим чинником.

Порівнюючи професії близько 1,4 млн братів і сестер і, використовуючи унікальні дані військкомату Швеції про більш ніж півмільйона братів, дослідження є першим у своєму роді намаганням встановити надійні причинно-наслідкові зв'язки між порядком народження і розвитком особистості.

«Брати і сестри в середньому мають ті ж генетичні передумови. Вивчаючи, як місце в групі братів і сестер впливає на людину, ми можемо краще зрозуміти, як відмінності в навколишньому середовищі впливають на дітей молодшого віку і на шанси людей в житті», — підсумував Екерт.

Loading...