Фінські вчені зуміли пояснити природу звуків північного сяйва

Фінські вчені зуміли пояснити природу звуків північного сяйва

Фінські вчені довели існування звукового супроводу північного сяйва.

Джерело: Відомості

Професор акустики університету Аалто Унто Лайне разом із групою дослідників на протязі 17 років вивчав це явище і зумів довести, що звуковий супровід полярного сяйва — не плід людської уяви, а науково доведений факт, повідомляє телеканал Yle.

Раніше вважалося, що такого явища, як звуки північного сяйва, не існує, хоча багато людей ці звуки чули. Також в міфології багатьох північних народів існує повір’я про те, що під час північного сяйва можна почути удари і шум.

У 1960-х роках явище вивчали американські вчені на Алясці, але не знайшли ніяких доказів його існування. Після цього НАСА оголосила про те, що звуки при північне сяйво з наукової точки зору — нонсенс.

Однак фінських вчених звуки північного сяйва не залишали в спокої, і після багаторічних дослідів вони прийшли до теорії, що джерело звуків виникає в інверсійному шарі на висоті близько 70-80 м над землею, тобто набагато нижче, ніж саме світіння, яке відбувається на висоті 80-300 км.

Фінські вчені представили результати своєї роботи на міжнародній конференції з акустики в Стокгольмі влітку 2016 року. Також про них розповіли на недавньому семінарі з північного сяйва в Кухмо (Фінляндія). Незважаючи на існування певних забобонів, науковий світ схвально сприйняв результати масштабного дослідження фінських вчених.

Loading...