Китайська космічна станція «Тяньгун-1» впаде на Землю

Китайська космічна станція «Тяньгун-1» впаде на Землю

Двигуни станції можуть не встигнути згоріти в атмосфері.

Джерело: Відомості

Минулого тижня офіційні представники китайського космічного центру заявили, що станція «Тяньгун-1» «повністю виконала свою історичну місію» і знову увійде в атмосферу Землі в неуточнений час у другій половині 2017 року, повідомляє Quibbll.

«На підставі наших розрахунків і аналізів, більшість частин космічної лабораторії згорять під час падіння», — заявила заступник директора інженерного бюро пілотованих польотів Китаю Ву Пінг.

Ці заяви підтверджують циркулювали в останні місяці чутки, що Китай втратив контроль над космічним модулем після деяких технічних або механічних збоїв. Якщо це дійсно так, то не можна точно передбачити, де і коли впадуть уламки станції. Відповідні розрахунки можна буде виконати лише за 6-7 годин до самого інциденту. Навіть невеликі зміни в стані атмосфери можуть змістити точку падіння з одного континенту на інший.

Китайські експерти заявляють, що орбітальна станція не представляє небезпеки для планети. Проте їхні європейські колеги стверджують, що некерована станція може загрожувати супутникам, які знаходяться на орбіті Землі. Китай пообіцяв спостерігати за траєкторією станції і випустити відповідні міжнародні попередження, якщо все-таки вважатиме падіння «Тяньгун-1» небезпечним.

Китайська космічна станція «Тяньгун-1» має довжину 10,4 метра і 8,5 масу близько тонни.

Очікується, що більшість її уламків згорить в атмосфері під час падіння. Але деякі компоненти, наприклад, двигуни, можуть не згоріти. В такому випадку уламки масою близько 100 кг зможуть завдати певної шкоди в місці падіння. При цьому може постраждати чийсь автомобіль або дах будинку, може виникнути дощ з дрібних шматочків металу, але широко поширеної шкоди не очікується.

Loading...