Сейсмологи встановили взаємозв’язок між видобутком сланцевої нафти і землетрусами

Сейсмологи встановили взаємозв’язок між видобутком сланцевої нафти і землетрусами

Група сейсмологів зі США підтвердила думку, що вже давно «ходила» в експертних колах.

Джерело: Відомості

Зв'язок між викидом стічних вод в промислові свердловини Техасу і місцевими підземними поштовхами виявили за допомогою зйомок із супутників американські сейсмологи. Учені проводили свої дослідження, починаючи з 2008 року і до сьогодні, повідомляє VistaNews. Свої висновки дослідники представили в статті, опублікованій в журналі Science.

Дослідники запевняють, між методом видобутку сланцевої нафти і сейсмічною активністю існує чіткий взаємозв'язок. А саме, через закачування в ґрунт великої кількості промислових вод в розломах земної кори посилюється гідравлічний тиск. Це призводить до активізації сейсмічної активності, що створює основу для землетрусів. 

Як приклад наводяться поштовхи силою 5 балів, які відбулися в Техасі в 2008 році. Приблизно з того часу в США стартувала розробка сланцевих родовищ нафти. Сейсмологи відзначають, що за допомогою розробленого ними методу аналізу земних розломів можна буде передбачити, де трапиться наступний землетрус, спровокований подібним методом видобутку.  

Loading...