Стародавні перуанці хизувалися «джинсами» ще 6 тисяч років тому (фото)

Стародавні перуанці хизувалися «джинсами» ще 6 тисяч років тому (фото)
Перуанські «джинси». / Фото: Science

Тканина, пофарбована індиго, була знайдена на північному узбережжі Перу.

Джерело: Відомості

Міжнародна група вчених виявила найстарішу в світі тканину, пофарбовану індиго. Зараз цей барвник застосовується при виготовленні джинсів. Опис відкриття опубліковано в журналі Science, повідомляє видання «Нескучные новости».

Артефакт був знайдений на Уака Прієта (Huaca Prieta) — пагорбі на північному узбережжі Перу. За словами вчених, коли вони виявили шматок бавовняної тканини, його колір був невиразним через сірий бруд. Однак після ретельного промивання виявилося, що знахідка покрита синьою фарбою.

Результати хімічного аналізу продемонстрували, що до складу барвника входили хімічні сполуки індиготин та індірубін —  ключові компоненти індиго.

Згідно з оцінкою фахівців, вік знахідки сягає шести тисяч років. До цього найстарішим артефактом, що містить індиго, вважався шматок тканини, знайдений в Єгипті і датований чотирма тисячами років.

Індиго є одним із найбільш поширених барвників і в стародавньому світі, і зараз. Він використовується при виробництві чорнила й акварелі, а також застосовується для забарвлення бавовняних волокон при виробництві джинсової тканини.

Loading...