Шведські вчені приготували обід із продуктів з модифікованим геномом

Шведські вчені приготували обід із продуктів з модифікованим геномом

Оскільки в геном не вводилися нові послідовності, а лише видалялися існуючі, то овочі не вважаються генно-модифікованим організмом.

Джерело: Відомості

Шведські вчені приготували (і з’їли) обід, приготований з використанням продуктів, модифікованих за допомогою технології CRISPR. Ця методика редагування генома стає все більш популярною в останні роки. У США вже надійшли в продаж модифіковані таким чином печериці — вони не темніють на повітрі. Крім цього, кілька груп вчених вже отримали дозвіл на редагування генома, за його допомогою вони збираються лікувати деякі форми раку і спадкові захворювання, повідомляє агентство «Азертадж».

Використовуючи систему CRISPR-Cas9 дослідники здатні замінювати або видаляти деякі фрагменти геному. На відміну від інших методів (наприклад, мутагенезу під дією ультрафіолету) такі зміни можна вносити направлено, домагаючись саме того ефекту, який і був необхідний.

Стефан Янссон зі шведського Університету Умео відредагував геном капусти, виростив овочі, а потім приготував і подав пасту з модифікованою капустою. Дослідницька група видалила з генома послідовність, відповідальну за синтез білка PsbS, який грає важливу роль в процесі фотосинтезу. Янссон продегустував блюдо разом з журналістом Густавом Кларіно, обидва вони оцінили пасту смачною.

Оскільки в геном капусти не вводилися нові послідовності, то овоч не вважається генно-модифікованим організмом (аналогічна ситуація сталася і з згаданими вище печерицями).

Loading...