Втрачений ученими науковий модуль Philae сфотографований на кометі Чурюмова-Герасименко

Втрачений ученими науковий модуль Philae сфотографований на кометі Чурюмова-Герасименко

Під час посадки апарат вагою близько 100 кг кілька разів вдарився об поверхню комети.

Джерело: Відомості

Європейський космічний апарат Rosetta локалізував на кометі Чурюмова-Герасименко дослідницький модуль Philae, втрачений вченими з виду два роки тому. На знімках, зроблених з відстані 2,7 км видно, що науковий модуль потрапив в ущелину на поверхні комети, повідомляє агентство RFI з посиланням на Європейське космічне агентство.

Спуск Philae на поверхню комети в листопаді 2014 року, після 10 років подорожі в космічному просторі, не має аналогів. Однак, під час посадки апарат вагою близько 100 кг кілька разів вдарився об поверхню комети і зачепився в розломі ґрунту в тіні валуна, що приховує сонячні панелі системи від променів Сонця. Апарат перестав подавати звукові сигнали в липні минулого року і перейшов в «сплячий» режим. Отримані перш радіосигнали дозволяли вченим визначити розташування апарата лише приблизно.

У найближчі дні космічний апарат Rosetta почне зниження до поверхні комети і передасть протягом місяця на Землю серію нових знімків. 30 вересня, як і заплановано, апарат впаде на поверхню комети Чурюмова-Герасименко.

Loading...