Данські вчені розшифрували код «розмови» китів

Данські вчені розшифрували код «розмови» китів

Зоологи встановили схожість спілкування китів зі спілкуванням людей у соціумі.

Джерело: Відомості

Вченим з університету південної Данії вдалося розкодувати звуки, які видають кити під час спілкування один з одним. Дослідники схильні вважати, що в такий спосіб кашалоти обмінюються важливою інформацією, повідомляє видання «Нескучные новости».

Результати експерименту вразили навіть самих данських зоологів, оскільки з’ясувалося, що спілкування китів схоже зі спілкуванням між людьми в соціумі. Для успішного проведення експерименту на тілах семи кашалотів, що мешкають поблизу Азорських островів, були закріплені спеціальні записуючі пристрої.

За допомогою цих пристроїв зоологи зафіксували клацаючі звуки-коди, які згодом і розшифрували. Усього було зафіксовано 21 випадок звукових кодів, за допомогою яких відбувається розмова в китовому співтоваристві.

Однак вчені акцентують особливу увагу на більш частому повторенні деяких комбінацій, що, по суті, вважається унікальною здатністю. Наприклад, одна з розмов, яку можна розкласти на п’ять рівних за розміром звуків, повторювалася 288 разів у виконанні чотирьох китів. Цей факт дає можливість данським зоологам прийти до висновку, що це не просто комбінація звукових кодів, а особлива, до цього часу не вивчена, мова комунікації китів.

Loading...