Творці Інтернету працюють над новим видом інформаційних мереж

Творці Інтернету працюють над новим видом інформаційних мереж
Тім Бернерс-Лі

Автор Всесвітньої павутини збирається створити «новий Інтернет».

Джерело: Відомості

Інтернет надав мільйонам людей по всьому світу найширші можливості для комунікації і підключення до величезного океану знань. Але разом з цим він також створив проблеми, деякі з яких здаються нерозв’язними, повідомляє Tproger.

«Сноуден показав, що ми з необережності збудували найбільшу в світі мережу для спостереження через Інтернет», — висловився Брюстер Кейл, який очолює Internet Archive. І він не помилився: уряду всієї земної кулі стежать за тим, що можуть в Інтернеті побачити їхні громадяни, а деякі з них намагаються ввести цензуру в спробі контролювати те, про що люди думають.

Сер Тім Бернерс-Лі, творець World Wide Web, вважає, що тепер його творіння працює, «повністю підриваючи дух творення в людях».

З цією метою Тім та інші піонери сучасного вебу займаються пошуком ідей для нового виду інформаційних мереж, який не зможуть контролювати уряду і який буде працювати незалежно від мегакорпорацій начебто Amazon і Google. Разом з співавтором протоколу TCP/IP Гвинтом Серфом, лідером Mozilla Project Мітчеллом Бейкером і спеціальним радником Electronic Frontier Foundation Корі Доктороу вони організували «децентралізований веб-саміт» у Сан-Франциско, де обговорювалося, як може бути створений і влаштований новий Інтернет.

Крім цього, також учасники обмірковували варіанти використання посиленого шифрування для забезпечення більшої безпеки, а також скорочення залежності авторів контенту від доходів з реклами шляхом розробки безпечних криптовалют на основі методів оплати для абонентів.

З одного боку — радісно те, що великі уми збираються разом і шукають рішення цих проблем. З іншого — страшно подумати, що Інтернет перетворили в те, чим він є, ми, люди — і, цілком ймовірно, нову мережу спіткає та ж доля.

Loading...