Барвник зі Стародавнього Єгипту допоможе сучасним криміналістам

Барвник зі Стародавнього Єгипту допоможе сучасним криміналістам

Один із перших синтетичних барвників, який використовувався вже в Давньому Єгипті, може допомогти сучасним криміналістам.

Джерело: Відомості

Єгипетська синя — здавна відома синя фарба для живопису, являє подрібнене мідне скло. Для її приготування сплавляють пісок із крейдою, содою й окисом міді. Інші назви: синя Фріта, олександрійська Фріта, Помпейські синя. У Єгипті знайдено витвори мистецтва, виготовлені із застосуванням цього барвника, що датуються, приблизно, 3000 роком до н. е., повідомляє Quibbll.

Нещодавно дослідники виявили, що яскраво-синій порошок має ще одну якість, яке робить його ідеальним для зняття відбитків пальців — він світиться.

«Він не світиться у видимій частині спектру. Але це не страшно, тому що камера може бути дуже легко налаштована для виявлення інфрачервоної люмінесценції », — каже професор Саймон Льюїс  з університету Куртина (Curtin University of Technology), Австралія.

Далеко не всі речовини світяться в ближньому інфрачервоному спектрі, це означає, що пігмент може допомогти зняти найбільш складні відбитки пальців. Стаття про дослідження опублікована в журналі Dyes and Pigments ( «Барвники і пігменти»). Зняття відбитків пальців залишається важливою частиною роботи криміналістів, і, як зазначає Льюїс, «навіть зараз, коли доступний аналіз ДНК, — це все-таки дуже, дуже важливо, оскільки це майже безкоштовний метод».

Відбитки пальців можуть бути доказом того, що існує зв’язок між людиною та місцем (або об'єктом), але фотографія відбитка повинна бути високої якості. Зараз більшість відбитків пальців знімаються за допомогою фарбувального порошку (чорного або білого), який необхідний для виявлення відбитка на поверхні. Для гарного знімка фарбувальний порошок повинен бути контрастним до поверхні, але цього не завжди можливо досягти.

«Уявіть, у вас є тільки білий або чорний порошок і об’ємна мереживна поверхня. Це досить складно», —  пояснює Льюїс.

Дуже блискучі поверхні також роблять виявлення відбитків пальців важким завданням. Оскільки більшість речей не світяться, коли на них падає біле світло, використання люмінесцентного порошку може виявити раніше невидимі відбитки з особливо високою контрастністю.

Під час тестування єгипетської синьої фарби дослідники використовували порошок тонкого помелу, це значно підвищило якість зображення. Дослідження проведено судово-медичними експертами університету Куртина і вченими Художнього музею Індіанаполіса, США (Indianapolis Museum of Art). Доктор Грегорі Сміт з Музею мистецтв Індіанаполіса використовував зйомку в ближньому інфрачервоному спектрі для виявлення слідів єгипетської синьої на стародавніх артефактах протягом багатьох років. Він зрозумів, що властивості пігменту можуть бути використані для дактилоскопії, і покликав криміналістів до участі в спільній роботі.

Люмінесцентний пил не призначений  для використання на місці злочину.

«Ідея полягає в тому, що ви можете вивчати предмети, привезені в лабораторію», — говорить Льюїс.

Він додає, що ще багато що належить зробити. Необхідно вивчити, як пігмент поводиться на широкому діапазоні поверхонь. Хоча це не перший люмінесцентний дактилоскопічний порошок, єгипетський синій перевершує використовувані порошки, виділяючи візерунок відбитка з більшою деталізацією. 

Loading...