5D-диски зберігатимуть інформацію навіть після гибелі людства

5D-диски зберігатимуть інформацію навіть після гибелі людства

Новий стандарт дисків зберігатиме інформацію протягом 13 млрд років

Джерело: Відомості

Дослідники з Оптичного Дослідницького Центру університету Саутгемптона оголосили про розробку технології, що дозволяє «записувати дані в п’яти вимірах і зберігати їх протягом мільярдів років».

Метод має на увазі приміщення інформації в термічно стабільний диск, використовуючи лазерні спалахи. Сам носій зможе зберігати до 360 терабайт інформації, витримує температури до 1000 градусів Цельсія і, згідно з оцінками, буде залишатися працездатним до 13,8 мільярда років при кімнатній температурі, розповідає Hi-News. 

Кожен файл складається з трьох шарів нано-точок. Сторона і орієнтація точок, а також їх положення в межах трьох стандартних вимірів і складають п’ять вимірів для запису даних. Ці точки змінюють поляризацію світла, що проходить крізь диск, що потім може зчитуватися за допомогою мікроскопа і поляризатора. 

«У нас захоплює подих від усвідомлення того, що ми створили технологію для зберігання документів і інформації в космосі для майбутніх поколінь, – заявив професор Пітер Казанський. – Ця технологія зможе зберегти останнім свідчення існування нашої цивілізації: все, що ми вивчили і створили не буде забуто».

Loading...