Фітнес-гаджети дозволяють стежити за своїми власниками

Фітнес-гаджети дозволяють стежити за своїми власниками

Дані пристрої - один з найпопулярніших технологічних подарунків на День святого Валентина

Джерело: Відомості

Будь-який пристрій, що передає дані, може бути використаний для стеження за користувачами. Як показало спільне дослідження канадського некомерційного проекту Open Effect і Університету Торонто, опубліковане на початку лютого, особливо це справедливо по відношенню до пристроїв, таких як "розумний" годинник та фітнес-браслети.

Ці модні гаджети роблять відомості про наше самопочуття і переміщеннях майже загальнодоступними.

Зусилля IT-індустрії в основному спрямовані на захист даних, збиток від несанкціонованого доступу до яких очевидний: паролі від банківських карт, особисте листування, державні секрети.

Мабуть, цією логікою і керувалися виробники пристроїв, що носяться. Більшість гаджетів передають дані по Bluetooth-каналах, які легко виявляються іншими пристроями. Дані майже не шифруються, зберігаються на серверах виробників. Як довго зберігаються, і чи можна їх видалити звідти - невідомо.

Не секрет, що торгові центри аналізують поведінку покупців: з ростом популярності пристроїв, що носяться, це можна буде проробляти в "режимі бога". Скільки кроків в магазині дисків зробив 43-річний чоловік, перш ніж його серцебиття почастішало, і він відправився ресторан? Уже зараз таку інформацію можна на відстані витягувати їх пристроїв, які навіть не підключені до смартфонів.

Камери спостереження і дані, які можна отримати з таких пристроїв, не залишають нам шансів залишитися непоміченими в торгових центрах.

Ще одна проблема: дані пристроїв легко фальсифікуються, що робить безглуздим їх використання в якості доказів у суді і в страхових випадках. Однак такі прецеденти вже були: наприклад, в Канаді жінка доводила суду, що дорожній інцидент чотирирічної давності досі впливає на її здоров'я за допомогою даних фітнес-браслета Fitbit.

В Австралії суд довірився браслету тієї ж марки, що показав, що його власниця спала, а не бігала по снігу навколо будинку, де нібито полював за нею насильник.

Ринок пристроїв, що носяться, - один з найбільш швидкозростаючих в IT-індустрії. На відміну від фітнес-браслетів, функціонал "розумних" годин визначається додатками, які на них встановлені і які можна оновлювати і змінювати.

За розрахунками британської дослідницької компанії Juniper Research, до кінця 2019 року в усьому світі буде налічуватися 110 млн користувачів фітнес-браслетами і 130 млн власників "розумних" годин, інформує ВВС.

Loading...