У Великобританії затвердили правила схрещування людей і тварин

У Великобританії затвердили правила схрещування людей і тварин

На початку лютого влада Великобританії вперше в Європі дозволили проводити модифікацію генома людського ембріона за допомогою технології CRISPR/Cas9, а нещодавно міністерство внутрішніх справ країни представило правила для вчених, що займаються вирощуванням в тваринах людських органів або використовують гібридних істот для вивчення лікування людей від різних захворювань.

Джерело: Відомості

Згідно з інструкцією, подібні експерименти необхідно розділити на категорії відповідно до ступеня їхньої складності та неоднозначності, повідомляє Informing

У першу чергу британським діячам науки рекомендовано найменше приділяти увагу дослідженням із використанням мишей з людськими раковими пухлинами, оскільки це вже давно не нове і стало звичайною справою. Таким чином, подібні дослідження відносяться до низького пріоритету.

Високий пріоритет встановлюється для тих експериментів, яким необхідний доказ наукової цінності та етичної прийнятності. Тут мова йде про досліди на приматах, пересадці тканин людського мозку в тварин або створення тварин, які виглядом схожі на людину.

Подібні експерименти надалі потребуватимуть обґрунтування, тобто поясненні їхньої користі для охорони здоров'я.

Однак у результаті вчені зможуть ставити досліди на тваринах, мозок яких має будову, аналогічну людському, або з використанням у тваринах людських яйцеклітин і сперматозоїдів, на законних підставах.

На думку міністерства, спрощення правил щодо створення гібридів і тварин, допоможе Великобританії стати світовим лідером в сфері подібних досліджень, а також зможе стати причиною серйозних відкриттів, спрямованим на ліквідацію дефіциту донорських органів.

Loading...