Археологи вперше виявили в гробниці середньовічного вершника протез

Археологи вперше виявили в гробниці середньовічного вершника протез

В Австрії на цвинтарі міста Хеммаберг археологи розкопали останки одноногого чоловіки.

Джерело: Відомості

Як з'ясувалося, він жив у VI столітті нашої ери. У його гробниці були знайдені короткий меч, розкішна брошка, а також протез ноги. Знахідка справді унікальна. А все тому, що раніше вченим не вдавалося виявити на території Європи залишки таких пристосувань. Протези в ті часи були дерев'яними. А цей матеріал, як відомо, гниє.

Зроблена знахідка допомогла багато чого довідатися про життя одноногого вершника. Після того як був досліджений його скелет, вчені прийшли до висновку, що чоловік втратив частину ноги ще за життя. Її ампутували по коліно. До самої смерті воїн користувався протезом. Пристосування являло собою дерев'яну ногу, обрамлену знизу сталевим кільцем. Вона кріпилася до залишку ноги за допомогою шкіряного ременя. Вчені також піддали останки чоловіка найсучаснішим способам дослідження. Вони провели комп'ютерну томографію та рентген і змогли встановити точний характер отриманих травм.

Виявилося, що воїн страждав від проблем із зубами, у нього був зламаний ніс, який ближче до кінця життя все-таки зажив. При житті воїна розбив артрит. Сліди цієї недуги знайдені на плечах, стегнах, лівому коліні, зап'ястях і на хребті чоловіки. Ногу йому довелося ампутувати внаслідок травми, яку йому завдав піший воїн. Саме після того події одну ногу вдалося врятувати, а іншу довелося відняти.

Джерело: vsluh.net

Loading...