Найбільший каньйон в світі може бути похований під антарктичними льодами

Каньйон похований під шаром льоду приблизно в півтора кілометра товщиною.

Джерело: Відомості

Вчені з Великобританії вважають, що найбільший каньйон в світі може бути похований під антарктичними льодами. Сенсаційні висновки були зроблені групою геологів, в яку входять дослідники з Університету Ньюкасла, Даремського університету і Імперського коледжу в Лондоні. Дослідники використовували для свого відкриття супутникові дані.

Каньйон похований під шаром льоду приблизно в півтора кілометра товщиною.

Вчені вважають, що в довжину каньйон сягає майже тисячі кілометрів, і в деяких місцях його глибина доходить до тисячі метрів. Якщо порівнювати з Великим каньйоном в США, що вважається одним з найвідоміших у світі, то виявлена ​​геологічна особливість порівнянна по глибині, але значно більше по довжини (довжина Гранд-Каньйон близько 446 км).

Найбільшим каньйоном світу з 2013 року вважається Гренландський великий каньйон (він простягнувся на 750 кілометрів). Але і він не настільки глибокий (не більше 800 метрів).

Втім, автори проведеної роботи підкреслюють, що підтвердити відкриття можна буде лише після ряду додаткових досліджень.

"Геофізики в даний час проводять в Антарктиці ряд експериментів для підтвердження наших висновків, зокрема, ехолокаційне зондування, - розповів в прес-релізі один з авторів роботи Мартін Зигерт (Мартін Зигерта). - Результати будуть представлені пізніше, в 2016 році".

Вчені вважають, що ландшафт під крижаним покривом, швидше за все, був вирізаний потоками води, найімовірніше, в давнину, до того як ця зона була покрита льодом.

Також отримані дані свідчать про те, що каньйон може бути пов'язаний з підлідним озером, яке може розташовуватися на площі в 2020 квадратних кілометри.

Джерело: журнал Geology

 
Loading...