На телескопі APEX встановили приймач для пошуку води у Всесвіті

На телескопі APEX встановили приймач для пошуку води у Всесвіті

На 12-метровому телескопі APEX (Atacama Pathfinder Experiment), встановленому на висоті 5000 метрів над рівнем моря в чилійських Андах, з’явився новий приймач, який відкриває досі недосліджене вікно у Всесвіт.

Джерело: Відомості

Інструмент SEPIA буде реєструвати слабкі сигнали від молекул води та інших хімічних сполук, що знаходяться в Чумацькому Шляху, сусідніх галактиках та об'єктах раннього Всесвіту, розповіли в Європейській Південній обсерваторії.

Змонтований на телескопі APEX на початку цього року інструмент SEPIA чутливий до випромінювання з довжиною хвилі 1.4–1.9 міліметрів. Виняткова сухість повітря на плато Чахнантор в північному Чилі створює унікальні умови для спостережень на цих хвилях — майже скрізь на Землі це випромінювання блокується водяною парою, присутньою в атмосфері. Приймач SEPIA і призначений для того, щоб використовувати надану природою унікальну можливість реєстрації слабкого випромінювання космічних молекул води.

Цей діапазон довжин хвиль становить великий інтерес для астрономів. Вода — важливий індикатор багатьох астрофізичних процесів, у тому числі процесів формування зірок, до того ж вона відіграє ключову роль у зародженні життя. Вивчення космічної води — у складі молекулярних хмар, в областях зореутворення, навіть у кометах Сонячної системи — може допомогти зрозуміти багато чого в еволюції Чумацького Шляху та в космічній історії Землі.

Результати випробувань нового інструменту на APEX показують, що він працює відмінно, і тепер SEPIA може бути запропонований широкому науковому співтовариству як робочий інструмент.

Loading...