Створену Ізраїлем бойову машину майбутнього запустять у серійне виробництво в 2016 році

В Ізраїлі завершено збірку першого прототипу бойової машини піхоти (БМП) майбутнього.

Джерело: Відомості

Новинка отримала назву Eitan: її зовнішній вигляд поки тримають у таємниці.

Як повідомляє Defense News, йдеться про машину, що має колісну формулу 8×8. Нова БМП буде важити 35 тонн, що набагато більше за масу американської БМП M2 Bradley, але менше за вагу новітньої ізраїльської БМП Namer. Eitan отримає сучасні системи: її, зокрема, обладнали дистанційно керованим модулем озброєння, «просунутими» сенсорами та новим комплексом активного захисту.

Нову машину розробляють у рамках програми Ground Horizon, яка передбачає істотну модернізацію ізраїльських збройних сил. Поки що ВПК Ізраїлю зробив лише одну таку БМП, однак найближчим часом планують зібрати ще кілька. Польові випробування Eitan повинні початися в кінці 2016 року, а серійно машину будуть виробляти з 2020-го.

Eitan повинен змінити вже надто застарілі американські бронетранспортери M113, яких на кінець 2010 року в армії Ізраїлю нараховувалося понад 6 тис. одиниць. Зараз ЦАХАЛ також отримує новітні важкі БМП Namer, створені на базі основного бойового танка (ОБТ) «Меркава Мк.4».

Бойова маса машини Namer становить 60 тонн, що робить її однією з найважчих БМП у світі. Вона має прекрасний захист, який можна порівняти із захищеністю ОБТ «Меркава Мк.4». Бойова машина Namer може перевозити дев`ять десантників, кількість випущених БМП перевищує 200 одиниць.

Збільшення маси БМП можна вважати «трендом» останніх десятиліть, і Eitan тут винятком не став. Такий підхід спрямований на підвищення «живучості» бойової машини: це питання особливо актуальне у зв'язку зі стрімким розвитком протитанкових засобів.

Нагадаємо, в Росії недавно була представлена ​​БМП Т-15, створена на базі важкої гусеничної платформи «Армата». Крім того, були продемонстровані бронетранспортер і бойова машина піхоти на базі середньої гусеничної платформи «Курганец-25». Маса всіх цих розробок помітно перевищує масу радянських бойових машин аналогічного призначення.

Loading...