Подаруй дитині вишиванку

Подаруй дитині вишиванку

Свято любові, добра й милосердя в рамках акції «Подаруй дитині вишиванку» відбулося у Луцьку. 170 вишиванок для хлопчиків і дівчаток, які ростуть без материнської турботи, підготували у подарунок організатори — благодійний фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» і художній салон «Волинський сувенір».

Джерело: Відомості

Свято любові, добра й милосердя в рамках акції «Подаруй дитині вишиванку» відбулося у Луцьку. 170 вишиванок для хлопчиків і дівчаток, які ростуть без материнської турботи, підготували у подарунок організатори — благодійний фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» і художній салон «Волинський сувенір». Такі зустрічі — щирі, зворушливі, теплі — в Луцьку стали традиційними. І дітям, і тим, хто прагне подарувати їм радість, а це понад півтори сотні любителів вишивання, вони запам’ятаються надовго.

На фото: Вишиваною ходою крокує Волинським краєм акція «Подаруй дитині вишиванку». «Проведення акції дало можливість іще раз переконатися: добро і милосердя — такі ж вроджені якості українців, як і відчуття прекрасного», — зазначив президент благодійного фонду «Новий Луцьк» Ігор Палиця

— Дуже важливо, що ми можемо познайомитися, поспілкуватися, подивитися один одному в очі. Коли власноруч одягаєш дитину в сорочечку, хочеться її пригорнути, приголубити, сказати, що в ту вишиваночку вкладено багато любові й тепла. Спасибі організаторам акції, благодійному фонду Ігоря Палиці, що дають нам змогу поділитися цим теплом, — сказала вишивальниця Оксана Бойко, яка не вперше бере участь у таких урочистостях, а цього разу встигла вишити чотири сорочки.

З таким же ентузіазмом узялися за роботу й Алла Войтович, Світлана Кирилюк, Наталія Сидорук і багато інших майстринь. Благодійна акція «Подаруй дитині вишиванку», яка стартувала на свято Миколая минулого року, вже вийшла далеко за межі Луцька, набула підтримки не тільки на Волині, а й в інших областях і навіть серед українців у Польщі. Приєднується до акції щораз більше людей, цілі родини, що готові вкласти у благодійну справу свою творчу працю і тепло душі.

Усім їм щиро дякувала на святі директор благодійного фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Ніна Тарасенко, зокрема пані Євгенії Власик, Олені Гічі, Таїсії Новак, Валентині Горлицькій, Галині Ференц, Оксані Пузняк, Тамарі Домбровській, Валентині Карпюк, Ганні Тростіні, Любові Головенець, Людмилі Подригулі, Людмилі Романчик, Людмилі Литвиній, Тамарі Вовринюк, Тетяні Шаховій, Вірі Рябко, Оксані Шепелюк, Валентині Михальчук, Ользі Куліш, Тетяні Падалко, Світлані Кирилюк, Світлані Кучак, Раїсі Федяніній, Надії Лінчук, Оксані Бойко, Аллі Войтович, Валентині Горбач, Нелі Мавроді, Оксані Лисюк, Галині Землинній, Наталії Сидорук, Людмилі Боковій, Тетяні Семчишин, Віталіні Шпак, Галині Головченко, Галині Млинарській і багатьом іншим.

Сотні лучан мали змогу одержати уроки вишивання під час 25 майстер-класів, зустрічей із знаними майстрами. Чималий інтерес викликали виставки робіт відомих вишивальників Юрія Савки, Олександра Шума, їх молодого послідовника Юрія Нечипорука, виставки вишиваних родинних оберегів, дитячі свята «Я іду по світу в вишиванці» у бібліотеках міста, показ оздоблених вишивкою костюмів, який підготували учні СПТУ №12, інші заходи. Але кульмінацією акції «Подаруй дитині вишиванку» залишаються зустрічі з обділеними долею хлопчиками і дівчатками.

— Ідея подарувати дітям-сиротам вишиванки належить директору художнього салону «Волинський сувенір» Ілоні Млинарській. А допоміг її втілити у життя благодійний фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк», який узяв на себе і матеріальні затрати, і організаційну роботу. На жаль, дітей, які потребують уваги, любові, підтримки, у нас є багато, тож попереду ще чимало роботи, — звернувся до присутніх у залі член вищої ради акції, відомий в Україні майстер художньої вишивки Юрій Савка.

Вишивальник Олександр Шум розповів, що під час однієї з зустрічей до нього підбігла маленька дівчинка з проханням вишити і для неї сорочечку. Чоловік зробив усе, щоб до Великодня вишиванка для чотирирічної Настуні була готова. А історія ця так зворушила поетесу Наталію Бугай, що вилилася у вірш «Хто вишиє мені сорочку, мамо...». Текст поклала на музику Галина Васіна, і юний співак Володя Бондарчук уже розучує нову пісню.

Завжди почувати себе гідними українцями зичили хлопчикам і дівчаткам пані Таїсія Новак, Віра Рябко, Неля Мавроді, Валентина Горлицька з осередку Союзу українок. Жінки висловили готовність і надалі брати участь в акції.

До участі в акції долучилася й родина Ігоря Палиці. Тетяна Йосипівна, мама засновника благодійного фонду, подарувала вишиванку Сашкові Пархомичу з Луцька. «Я дякую Богу, що дав моєму сину натхнення і наснагу на таку велику справу! Я низько вклоняюся всім вишивальницям, хто відгукнувся та вкладає в свої роботи душу і серце».

Бере участь в акції і мама дружини Ігоря Палиці Галина Василівна Мікулич, яка вручила обновку учениці Луцької школи №1 Іванці Адамчук. Як розповіла Галина Василівна, її зять іще у 24 роки, коли тільки-но започаткував бізнес, сказав, що підтверджуватиме свою любов до рідного міста добрими справами. І слова свого дотримує. У родині Ігоря Палиці шанують національні традиції, рідне слово, усе, що міститься у ємкому понятті «патріотизм». «Добро та милосердя — такі ж вроджені якості українців, як і відчуття прекрасного», — переконаний меценат.

А Василина Вітовщик, студентка ВНУ, стипендіатка фонду «Новий Луцьк», чемпіонка Універсіади зі спортивної ходьби, передала мамі Ігоря Палиці власноруч вишиту ікону як вияв вдячності за турботу її сина про дітей, студентську молодь.

Пошиття дитячих сорочок узяло на себе ательє «Кравчиня», де директором є Галина Гнітецька. Приєдналися до цієї роботи і колективи підприємств «Стиль», ТзОВ «Форт» і СПТУ №12. Сотні людей об’єднала благородна й потрібна справа.

— Щасливі очі дітей — найбільша винагорода для нас, — каже член Національної спілки народного мистецтва, вишивальниця з 40-річним стажем Оксана Пузняк, яка з сестрою Тамарою Домбровською вручила цього дня вишиванки для Наталки Іскандірової та Руслани Чернявської.

Було під час зустрічі багато щемких і хвилюючих моментів. Благословили учасників акції представники духовенства. Відбулися майстер-класи з писанкарства, де навіть найменшенькі — чотирирічні Влад Сорочук, Віолета Березовська, Іванка Адамчук, які ростуть без мам, мали змогу потішити своїми витворами бабусь.

— Акція «Подаруй дитині вишиванку» поєднала нас як націю, дала можливість усвідомити, що нас багато: тих, хто з покоління в покоління передає українські традиції та родинні звичаї, — звернулась до учасників свята Ніна Тарасенко, директор благодійного фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк». — Багато земляків долучилися до акції і духовно, і матеріально, щиро їм дякую. В українському суспільстві немає чужих дітей і чужого болю. Давайте об’єднуватись!

Після закінчення свята його учасники обмінювалися номерами телефонів, адресами. Попереду — нові зустрічі, адже акцію «Подаруй дитині вишиванку» продовжено до Дня Незалежності. Організатори запрошують усіх небайдужих земляків долучитися до благодійної справи.

P.S. Якщо ви вмієте вишивати або хочете навчитися і подарувати вишиванку сироті — вас чекають у місті Луцьку за адресами: вул. Електроапаратна, 3, тел. (0332) 78-55-23 — благодійний фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк»; вул. Набережна, 4, тел. (0332) 24-90-42 — художній салон «Волинський сувенір».

Loading...