У Рожищі започаткували моду на чистоту…

У Рожищі започаткували моду на чистоту…

Автор: Ірина Власюк / Джерело: Відомості

На жаль, сміття на наших вулицях уже давно перетворилося з побутової проблеми на екологічну катастрофу. Куди не глянь, а особливо там, де побували відпочивальники, — все встелене сміттям — від поодиноких недопалків і папірців до цілих куп непотребу. Прикро, але відходи, бруд і різний мотлох у парках, лісах та на берегах річок став невід’ємною частиною пейзажу, і часто люди закривають на це очі. Та є такі, які прибирають і на власному прикладі показують, що великі перетворення в країні треба починати з маленьких змін.

Жителі вулиць Ломоносова та Менделєєва в місті Рожище організували акцію «Зробімо наш дім кращим власними руками», щоб прибрати прилеглу до їхніх помешкань посадку від стихійних смітників, створених руками недобросовісних рожищан. Близько тридцяти людей, серед яких і малі діти, 9 березня, жертвуючи вихідним днем, трудилися на славу. А особливо відзначилися Галина Фердолевська, Володимир Хведчак із внуком, Лариса Гордіюк, Володимир та Валерій Марчуки, Віктор Поліщук, Ігор Вербицький, Інна Дзюбанюк, представники сімей Яручиків, Гапонюків, Зубицьких, Вербицьких, Горбачів та ін. Кожен старався підсобити сусіду, розказати дотепного анекдота чи похвалитися знайденим «трофеєм». А чого там тільки не знаходили! Різноманітні обгортки, шкаралупи, лушпиння, пластикові пляшки, бляшанки, бите скло від кинутих пляшок і навіть… спідню білизну. Важко усвідомити, що більшість людей не замислюється над тим, аби якось утилізувати сміття, і просто кидає його де заманеться.

Хоча й приємного цього дня було багато. Перший подарунок — від матінки-природи: серед сміття дівчата знайшли маленький кущик підсніжників, яких там із роду-віку ніхто не бачив. Другий — щира атмосфера невимушеного спілкування, а от найбільше вразив усіх результат — чистий, прибраний парк, у який не страшно відпустити дітей погратися або пройтися там весняного вечора з коханою людиною.

Всі були задоволені своєю роботою, а особливо найактивніші учасники акції — діти. Не щодня ж бо виконують таку важливу місію!

Щодо вивозу сміття, то тут проблем не було жодних. Як і обіцяв міський голова Рожища В’ячеслав Поліщук, на проявлену громадою ініціативу була ділова реакція. Навіть у вихідний день водій «Дільниці благоустрою» Святослав Луцюк, який приїхав вивозити сміття, долучився до прибирання, аби всі рожищани усвідомили, що чистота рідного міста, а також його європейське майбутнє залежить від небайдужості кожного з нас.

На несвідомих громадян активісти вирішили вплинути психологічно — роздрукувати і прикріпити на деревах плакати про те, що природу варто берегти. Можливо, справді такий хід почне діяти на свідомість людей і вони не залишатимуть сміття після гулянок та не ототожнюватимуть себе з усім нам відомими свійськими тваринами.

На переконання жителів вулиць Ломоносова та Менделєєва, прибираючи разом парк, вони утвердили ідею чистого довкілля, бо ж людина, яка хоч раз добровільно його прибрала, вже не кидатиме сміття де попало і робитиме зауваження друзям чи колегам, які ще не позбулися цієї шкідливої звички. Своїм особистим прикладом вони формують моду на чистоту і водночас об’єднують людей, які більше не хочуть терпіти засмічення країни. Тож кидають виклик й іншим жителям нашої України.

Loading...