Міжнародна група астрономів опублікувала карту видимого Всесвіту з 3 мільярдами зірок

Міжнародна група астрономів опублікувала карту видимого Всесвіту з 3 мільярдами зірок
Стислий вигляд всього неба, видимого з Гавайських островів за допомогою Pan-STARRS1 / Фото: Danny Farrow, Pan-STARRS1 Science Consortium and Max Planck Inst

Два петабайта даних зібрано про три мільярди космічних об’єктів.

Джерело: Відомості

Міжнародна група астрономів, що працює з автоматичною системою Pan-STARRS (Panoramic Survey Telescope And Rapid Response System), розташованою на Гаваях, представила результати чотирьох років спостережень на одній цифровій карті Всесвіту (мапу з роздільною здатністю 4474x2009 у форматі TIFF (18 Мб) можна завантажити за посиланням), інформує Quibbll.

Два петабайта даних зібрано про три мільярди джерел випромінювання, повідомляється на сайті Гавайського університету.

Два телескопи системи Pan-STARRS розташовуються на острові Мауї Гавайського архіпелагу, на вершині вулкана Халеакала. Вони безперервно знімають приблизно ¾ всього небосхилу.

На першому етапі проекту у відкритий доступ викладені дані про середнє розташування, яскравість і колір об’єктів, зображених в небі в окремі моменти часу. У наступному році, в рамках другого етапу проекту, буде опублікований блок даних, що містить каталоги і зображення, отримані при обробці знімків окремих областей неба. Вчені вважають, що вільний доступ до таких даних для всіх зацікавлених осіб — вчених, студентів і астрономів-любителів — дозволить зробити безліч відкриттів про Всесвіт.

У дослідницькій програмі беруть участь вчені, які об'єдналися в науковий консорціум PS1, —представники 10 наукових організацій з 4 країн світу. Проект реалізується за підтримки NASA і Національного наукового фонду США (NSF). Дані досліджень публікуються на сайті проекту Pan-STARRS.

Loading...