Портрет Миколи II, який 90 років «ховався» за Леніним, покажуть громадськості

Портрет Миколи II, який 90 років «ховався» за Леніним, покажуть громадськості
Портрет Миколи II роботи Іллі Галкіна / Фото: commons.wikimedia.org

Портрет Миколи II роботи Іллі Галкіна виставлять у Санкт-Петербурзі.

Джерело: Відомості

Портрет Миколи II, написаний в 1896 році Іллею Галкіним, виявлений петербурзькими реставраторами на звороті портрета Леніна 1924 року художника Владислава Ізмайловича, виставлять у музеї Петербурзької державної художньо-промислової академії імені Штігліца в кінці листопада, повідомляє агентство RFI.

Реставратор академії Тетяна Поцелуєва пояснила, що монументальний портрет Леніна у повний зріст на тлі петербурзького Адміралтейства близько 70 років зберігався в школі № 206 Санкт-Петербурга — колишньому Петровському комерційному училищі, для якого і був написаний портрет царя.

Полотно з необережності пошкодили в 1970-х. Але реставрувати його почали лише в 2013 році. Фахівці академії Штігліца тоді відразу ж виявили виворіт полотна.

Владислав Ізмайлович, який написав портрет Леніна, покрив портрет Миколи II водорозчинною фарбою. «Очевидно, він (Ізмайлович) сподівався, що одного разу виявлять портрет Миколи II», — каже Тетяна Поцелуєва.

«Зберігаючи портрет царя, Владислав Ізмайлович багатьом ризикував у той час», — зауважує в свою чергу виконуючий обов’язки ректора академії Штігліца Василь Кічеджі.

«Подвійний портрет» у кінці листопада покажуть публіці в будівлі Академії мистецтв Штігліца.

Loading...