На півночі Англії знайшли сотні сандалій римських легіонерів

На півночі Англії знайшли сотні сандалій римських легіонерів

Покинутий римлянами 1800 років тому форт в Англії зберіг для археологів гігантську «капсулу часу».

Джерело: Відомості

У 2016 році в оборонному рові, який оточував фортецю, були виявлені понад 400 пар римських сандалій, повідомляє видання «Моя планета».

 Невеликий гарнізон з декількох сотень солдатів та їхніх сімей ховався за стінами форту Віндоланда під час війни між північнобританськими племенами і римськими військами.

Як тільки війна була закінчена (212 року близько н.е.) військові забрали своїх дружин і дітей і пішли з фортеці, попередньо позбувшись від зайвого баласту, який би ускладнював їхній шлях.

Усі непотрібні речі, включаючи 421 пару взуття, вони викинули в оборонний рів.

У безкисневому болотистому середовищі різні шкіряні, керамічні та дерев’яні вироби відмінно збереглися до наших днів.

Туристи, яким пощастило в цьому році побувати у Віндоланді, з подивом спостерігали, як вчені витягають сандалі, які колись носили і маленькі діти, і жінки, і воїни, і люди похилого віку. Всього за час вивчення форту, було знайдено 7000 примірників різноманітного взуття.

Доктор Ендрю Бірлі, який керував розкопками, називає знахідку не інакше як «неймовірним і безпрецедентним демографічним переписом суспільства в конфлікті двох тисячоліть».

Знахідка дає уявлення про моду того часу і майновий стан жителів фортеці в 212 році. Зустрічаються якісно виконані сандалі, що належали чоловікам і дітям, деякі разюче нагадують сучасні футбольні бутси від відомих брендів.

«Кількість взуття фантастична, як і його різноманітність. Особливо для одного форту, який зберіг більше артефактів, ніж будь-яке інше місце в Римській імперії», — підкреслює Бірлі.

Для вивчення і консервації всіх черевиків виділили окрему будівлю — настільки їх багато.

Loading...