Будинок видатного білоруського письменника розібрали на дрова

Будинок видатного білоруського письменника розібрали на дрова
Михась Линьков

Будинок народного письменника БРСР Михася Линькова знищили комунальні служби.

Джерело: Відомості

Михайло Тихонович Линьков, літературний псевдонім Міхась Линьков — білоруський письменник, літературний критик, літературознавець, громадський діяч. Народився 18 (30) листопада 1899 року в сім'ї залізничника в селі Зазиби, Вітебської губернії (нині Ліозненський район Вітебської області Білорусі).

І от, як нещодавно встановили журналісти, будинок, у якому народився Міхась Линьков, знищили комунальні служби, передає BelSat.

«Тут стояв будинок, я його ще пам'ятаю — хороший сільський будинок. Ділянка була обгороджена. Я не знаю, хто наказав все це знищити. Але знищили спочатку будинок, а потім колодязь», — розповів журналістам Олександр Содіков, місцевий житель.

З'ясувалося, що будинок народного письменника, автора відомого твору «Міколка-паравоз», який був екранізований у 1956 році, знищили комунальні служби. Будинок пішов на дрова.

«Президент сказав, щоб обігрівали житло, топили печі дровами. Ось тому всі старі будинки, що стояли в Старому Селі, в тому числі Линькових, згоріли в котельних», — додав Олександр Содіков.

Як розповіли місцеві жителі, будинок Линькова був на балансі Могилевської залізниці. На ній навіть висіла вивіска на честь письменника. Але в один день її не стало — і це, на жаль, не єдиний приклад такого ставлення до історико-культурної спадщини в країні.

У цьому році в Рогачова проходив День білоруської писемності. Але і ця подія не стала приводом для відновлення будинку Михайла Линькова в Старому Селі. Можливо, наступне покоління селян вже й не знатиме, як пройти до місця, де жив класик, бідкаються білоруські журналісти.

Loading...