Радіоактивний урановий камінь довгий час був серед експонатів австрійської школи

Радіоактивний урановий камінь довгий час був  серед експонатів австрійської школи
Уранові кристали / Фото: Rob Lavinsky, iRocks.com/Wikimedia

Шокуюче відкриття було випадково зроблене в школі Місіонерів Святого Серця у місті Зальцбургу.

Джерело: Відомості

Один з антиядерних експертів проводив лекцію школярам, на яку вирішив принести один зі старих наручних годинників з 1960-х. Цифри на годиннику містили радій, який допомагає їм світитися в темряві, і були нанесені, коли ще мало було відомо про шкоду, яку завдає радіація, повідомляє The Local.

Експерт хотів продемонструвати, наскільки радіоактивними були, здавалося б, звичайні годинники.

Експерт, Томас Нефф, розповів: «Я приніс старий годинник з шістдесятих років, яка світиться яскраво вночі через радіацію».

Він зазначив, що годинник був ретельно запечатаний таким чином, щоб ніщо не могло просочитися назовні, але, незважаючи на це, лічильник Гейгера показував 1200 імпульсів в хвилину (тобто, 1200 зареєстрованих радіоактивних альфа-частинок), що в 20 разів перевищує нормальне значення.

Проте, коли він проходив поруч з колекцією гірських порід, мінералів і скам’янілостей, які були виставлені в класі, лічильник Гейгера «вибухнув» показником 102000 імпульсів у хвилину.

Клас був евакуйований і експерти встановили, що один з каменів був шматком уранової руди. 

При такому неймовірному рівні альфа-випромінювання, який зареєстрував лічильнк Гейгера,  фактичний рівень радіаційного опромінення повинен був становити не менше 250000 радіоактивних часток у хвилину, повідомляють місцеві ЗМІ.

Томас Нефф сказав: «Якби цей урановий камінь цілий рік у перебував у Вашій сумці, Ви б отримали близько 210 мЗв впливу. Вплив радіації з природних джерел країни становить 2,8 мЗв за цілий рік в Австрії».

Зіверт (Зв, Sv) — це одиниця вимірювання еквівалентної дози іонізуючого випромінювання в системі СІ. Отримання дози в 1000 мЗв призводить до легкої променевої хвороби.

Варто зазначити, що в США максимально допустима професійна річна доза опромінення становить 50 мЗв, тобто учні могли отримати дозу радіації більшу, ніж персонал небезпечних радіоактивних виробництв. 

Через таку небезпечну знахідку була проведена перевірка в інших школах в районі Зальцбурга і в 11 з них знайшли ще 38 екземплярів уранових порід. 

Освітні керівники стверджують, що жодна зі шкіл не усвідомлювала небезпеку радіоактивних порід, які вони демонстрували.

Усі радіоактивні зразки гірських порід наразі перебувають в радіологічній лабораторії в університеті Граца, за одним винятком. Викопний скелет риби, який також виявився радіоактивним, як і раніше, будуть демонстувати в одній зі шкіл, оскільки його рівень радіоактивності визнано досить низьким і він не представляє будь-якого ризику.

Loading...