Відновлено перший запис комп’ютерної музики, зроблений у 1951 році

Відновлено перший запис комп’ютерної музики, зроблений у 1951 році

Один із комп’ютерів, побудованих у 1951 році, відтворив три музичні мелодії.

Джерело: Відомості

Англійський математик Алан Тьюрінг в першу чергу відомий всім як провідний розробник машини, за допомогою якої під час Другої Світової війни був зламаний код німецької шифрувальної машини Enigma. Крім цього, Тьюрінг вважається батьком-засновником області штучного інтелекту, в його честь навіть був названий тест, що дозволяє визначити, чи здатний комп'ютер «мислити», повідомляє Quibbll.

Але мало кому відомо про те, що один із комп'ютерів, побудованих групою Тьюрінга в 1951 році, відтворив три музичні мелодії, які стали першою в історії музикою, створеною за допомогою комп'ютера.

Для запису музики Алан Тьюрінг і Крістофер Стрейчі використовували ацетатний диск діаметром 12 дюймів. Досить примітивний пристрій запису займав майже всю підлогу лабораторії Computing Machine Laboratory, яка перебувала в Манчестері, Великобританія. А першими трьома музичними творами, на програвання яких була запрограмована система, стали пісні «God Save the King», «Ba Baa Black Sheep» і «In the Mood».

Нещодавно група дослідників з університету Кентербері в Новій Зеландії відновила єдиний збережений запис цієї музики, який дійшов до наших днів у дуже перекрученому вигляді.

«Частоти звуку на цьому запису вже не відповідали початковим частотам — розповідають автори дослідження професор Джек Коупленд і композитор Джейсон Лонг, — і в найкращому випадку цей запис давав лише туманне уявлення про те, як звучала першастворена комп'ютером музика».

Щоб отримати оригінальне звучання трьох записаних пісень, дослідники видалили із запису всі сторонні шуми і відкоригували швидкість відтворення так, щоб компенсувати коливання частоти, викликані биттям механічної записувальної системи. У результаті цих зусиль з'явився запис звуку, що має всі характерні риси «цифри» і який дуже віддалено нагадує звучання звичайних «аналогових» музичних інструментів.

На закінчення залишається додати, що, виробляючи записи першої комп'ютерної музики, Алан Тьюрінг і не підозрював, що тим самим він поклав початок ері цифрової музики, яка оточує нас сьогодні. Ця новаторська для того часу робота не тільки підготувала ґрунт для появи цифрових музичних інструментів, синтезаторів, вона ще й забезпечила появу нових жанрів і типів музики. 

Loading...