З дна Арктики підняли корабель Руаля Амундсена

З дна Арктики підняли корабель Руаля Амундсена

Група норвезьких дослідників змогла підняти з дна канадської Арктики корабель легендарного мандрівника Руаля Амундсена (1872-1928).

Джерело: Відомості

Судно, яке отримало назву «Мод», затонуло в 1930 році недалеко від поселення Кеймбридж-Бей, яке розташоване на південному узбережжі острова Вікторія в арктичній канадській території Нунавут. Сам корабель був спущений на воду в 1917 році і названий на честь Мод Великобританської — королеви Норвегії (правила з 1905 по 1938 рр.), повідомляє EuroMag.

Знаменитий норвезький дослідник Арктики пройшов на ньому в ході експедиції 1918-1920 рр. Північно-Східним проходом. У 1925 році судно було продано і до 1926 року використовувалося в Канаді для вантажних перевезень, коли було затиснуте кригою біля поселення Кеймбридж-Бей, де через чотири роки і затонуло.

«Це дуже гарний і дуже сильний корабель. Ми раді, що сьогодні можемо бачити «Мод» в дуже хорошому стані», — заявив учасник норвезької дослідницької групи Ян Ванггаард.

Він додав, що його команда працювала в цьому районі Нунавута протягом останніх шести років. В результаті їм вдалося підняти корабель, встановити його на баржу і очистити корпус. «Мод» проведе ще одну зиму в канадській Арктиці, після чого його доставлять до Норвегії.

Loading...