Торгівлю берберськими мавпами можуть заборонити, щоб врятувати цей вид приматів

Торгівлю берберськими мавпами можуть заборонити, щоб врятувати цей вид приматів

Магот (берберська мавпа) — єдиний примат, який проживає в дикому середовищі на території Європи.

Джерело: Відомості

Очікується, що цей вид тварин отримає вищий рівень захисту на зустрічі з питань Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (СІТЕС), яка відбудеться в Йоганнесбурзі, повідомляє видання «Русаргумент».

У той час як близько 200 маготів спокійно живуть на території Гібралтару, в своєму природному середовищі існування, Північній Африці, їхня популяція швидко знижується. Сотні дитинчат макаки щорічно вивозяться на європейські ринки, де їх продають як домашніх тварин.

За оцінками експертів, у фрагментарних, розкинутих між Марокко і Алжиром популяціях, налічується від 6 500 до 9 100 маготів. У 2008 році вони були віднесені до видів, що знаходяться під загрозою зникнення. За останні 24 роки чисельність маготів скоротилася на 50%.

У той час як значним фактором скорочення популяції є глобальна зміна їхнього місця існування, не менш важливим фактором виступає незаконна торгівля. Щороку з Марокко вивозять близько 200 макак, вилучених з дикої природи. Більшість з них як домашніх тварин купують європейці. У Марокко тварин продають по 450 євро, в Європі вони коштують 2 000 євро.

«Люди думають, що макака може стати відповідним домашнім улюбленцем, але це не так, — заявляє Ріккерт Рейн, представник Міжнародного фонду захисту тварин. — Їм потрібно багато уваги, інакше вони здатні зруйнувати ваш будинок. А стаючи старше, слідуючи природним інстинктам, вони можуть проявляти агресію».

У період з 2001 по 2015 рік близько 545 маготів були врятовані і перенаправлені в заказники Франції, Бельгії та Іспанії. У той час як в природному середовищі їхня чисельність різко падає, заказники вже переповнені цим видом макак.

Заклопотаність проблемою настільки висока, що Марокко за підтримки ЄС просить про збори СІТЕС. Це буде перший раз за останні 30 років, коли СІТЕС буде приймати рішення про охорону виду мавп. Магот буде внесений в так званий «Додаток І», що дозволить контролювати його ввезення в Європу.

Зараз близько 3 000 на приматів тримають як домашніх улюбленців у Європі. І ЄС зробить ряд кроків у боротьбі з поширенням торгівлі ними. Ухвалення спільної угоди ЄС і Марокко стане ключовою подією в подальшому посиленні захисту тих видів тварин, для яких основним ринком збуту є Європа.

Loading...