Мисливці на гусей випадково знайшли меч, що належав першим поселенцям Ісландії

Мисливці на гусей випадково знайшли меч, що належав першим поселенцям Ісландії

На думку вчених, припущення про те, що господарем зброї міг бути засновник Рейк’явіка, має право на існування.

Джерело: Відомості

П’ятеро приятелів-ісландців, які зібралися пополювати на диких гусей на півдні острова, повернулися додому без здобичі, але з прекрасно збереженими мечем IX століття, повідомляє агентство FlashNord. Знахідка, згідно з попередніми оцінками експертів, відноситься до самого початку періоду заселення Ісландії вихідцями зі Скандинавії.

«Хотіли гусей постріляти, а знайшли меч Інгольфа Арнарсона (легендарного засновника Рейк’явіка – Ред.)», — пожартував у соціальній мережі Facebook Аурні Бйорн Вальдімарссон — один із мисливців, які знайшли древній клинок.

На думку вчених, припущення про те, що господарем зброї дійсно міг бути засновник Рейк’явіка, має право на існування. Норвезький вождь, який був змушений покинути рідні краї, прибув на острів в 874 році разом із ріднею, поклавши початок скандинавській колонізації Ісландії. Вік зброї вказує — якщо їм володів не сам Інгольф Арнарсон, то принаймні це був хтось із його сучасників.

Прекрасно збережений клинок, що втратив через іржу лише самий кінчик вістря, мисливці знайшли лежачим на річковій мілини. Вони припускають, що недавня повінь забрала із собою шар піску, який раніше приховував дивовижну знахідку. Спочатку Аурні Бйорн і його друзі подумали, що меч — всього лише реквізит, який використовувався під час зйомок в Ісландії будь-якої зі сцен популярного телесеріалу «Гра престолів» або історичного фільму, що розповідає про пригоди вікінгів. Однако незабаром вони зрозуміли, що помиляються.

«Я думаю, що в цій місцевості можна знайти ще багато цікавого», —  оптимістично заявив журналістам ісландець.

Loading...