У Білорусі зубр у пошуках самок прибився до стада корів

У Білорусі зубр у пошуках самок прибився до стада корів
Зубр-приблуда серед корів / Фото: Олексій Буневіч, провідний науковий співробітник «НП «Біловезька

У стаді корів білоруського ВАТ «Любань» виявили зубра, який мігрував в Кобринський район Берестейської області з Біловезької пущі.

Джерело: Відомості

Прибулі наукові співробітники визначили, що вік самця — близько 5 років. Як пояснив пастух, зубр прибився до коров’ячого стада в неділю, 14 серпня, і більше 10 днів від нього не відходив, повідомляє TUT.BY.

Примітно, що звір, якщо його відганяли, все одно проводив час неподалік від стада. Дріт електропастух він акуратно переступав.

Як відзначають фахівці, міграція зубрів —  явище звичайне і властиве тільки самцям. Основними причинами відмови від родичів є пошук нових самок, погіршення природної кормової бази або переповненість популяції. Раніше випадки появи дорослих самців зубрів у стаді корів закінчувалися погано — кілька корів було смертельно травмовано.

«Зубри, які далеко пішли з Біловезької пущі, назад не повертаються, найчастіше гинуть з різних причин, в тому числі і з вини браконьєрів. Було прийнято рішення перевести цього зубра в резервний генофонд і, при можливості, відловити і помістити в демонстраційні вольєри. Для цього поки організували його підгодівлю», — повідомили в національному парку «Біловезька пуща».

Як повідомили TUT.BY в адміністрації ВАТ «Любань», 26 серпня зубра забрали співробітники нацпарку. Примітно, що тварина прибилось до стада, яке паслося у агромістечок Дивин поблизу с білорусько-українським кордоном. На питання, як присутність у стаді зубра позначилося на надої в господарстві відшучуються:

«Виросли. Кожен день плюсуємо».

Loading...