У стокгольмському метро пасажирів будуть возити поїзди без машиністів

У стокгольмському метро пасажирів будуть возити поїзди без машиністів

2025 року на одній з ліній стокгольмського метро мають з’явитися потяги без машиністів.

Джерело: Відомості

Таке завдання Обласна адміністрація Стокгольма ставить перед собою в програмі з модернізації столичної підземки, повідомляє агентство FlashNord.

Вартість проекту чимала в 1,6 млрд крон (близько 191 млн доларів), але, на думку експертів, коли проект буде реалізований, він принесе економію і виявиться значно вигіднішим нинішніх поїздів, керованих машиністами.

«Розрахунки, над якими зараз працюють, покажуть, чи можливо це. Ми хочемо мати метро, ​​яке дозволяло б місту рости, а повністю автоматизовані потяги є тут важливою складовою частиною», — сказав журналістам радник обласної адміністрації з питань транспорту Крістоффер Тамсон.

За розрахунками фахівців Управління транспорту, потяги-безпілотники дозволять зробити рух більш інтенсивним, надійним і безпечним.

«З суспільно-економічної точки зору це вигідний проект, оскільки він закладає основу для скорочення перешкод у русі, що має позитивну сторону. І це очевидно: якщо поїзди ходитимуть частіше, більше будуть дотримуватися графіка руху, то це створить передумову для більшої привабливості громадського транспорту», —  зазначив К. Тамсон.

Тим часом у поїздів з автопілотом є і противники. Так, представники профспілки, що об'єднує співробітників підземки, висловилися проти проекту, посилаючись на зниження рівня безпеки. У прес-релізі з цього приводу профспілка пише, що, якщо транспортний відділ адміністрації ставить економію коштів вище безпеки, то під ударом опиняться надійність руху, а також життя і здоров’я пасажирів.

Loading...