Київські студенти винайшли надлегкий велосипед з бамбука (фото)

Київські студенти винайшли надлегкий велосипед з бамбука (фото)
Бамбуковий велосипед / Фото: Gazeta.ua

Київські студенти вручну виготовляють легкі та міцні велосипеди з бамбука.

Джерело: Відомості

Рама — бамбукові стебла, скріплені карбоном, тому точніше їх називати бамбуково-карбоновими. Важить така рама півтора кілограма, повідомляє видання «Нескучные новости».

«Легша за алюмінієву. Міцніша за карбонову. За пружністю не гірша, ніж карбонові», — розповідає 21-річний Роман Климчук.

Першу таку він зробив сам, півтора року тому.

«Перший наш бамбуковий велосипед уже здолав 30 тис. км. Мав лобові зіткнення. В одному з них зламався інший велосипед — сталевий», — розповідає студент.

На першому їздить його друг і теперішній добровільний випробовувальник. Зараз Роман Климчук працює над п’ятим і шостим зразком. Він вчиться на механіка-поліграфіста в Київському політехнічному університеті.

«Першу раму я робив півроку. Другу — місяців три. Наступні робимо вже разом, двоє-троє, і це займає неповний місяць», — тепер йому допомагають іще двоє хлопців і дівчина. Каже, що по прізвищах своїх спільників навіть не пам'ятає. Працюють у приміщенні київської кіностудії.

«На вулиці люди спершу дивуються, який велосипед, а потім — з того, що він саморобний», —  розказує конструктор.

Продають рами по 450 доларів. У ціну входить карбонова вилка. Свій бренд назвали Cosсhey.

«Був у нас повністю карбоновий велосипед «Кейсі». Хтось напис прочитав як «Кощей». Нам сподобалося. Вирішили залишити. У нас же рами безсмертні», — сміється Климчук.

«Зараз в роботі ще два. Трекові, але ми так геометрію вдосконалили, що зручно переміщатись і по місту. Я на своєму бамбуковому й по сходах спускався», — пригадує.

Точну форму рами креслять окремо під кожного майбутнього власника.

«Геометрію малюємо самі. Приходить замовник, і ми її викреслюємо індивідуально під його тіло. Ергономічно все», — пояснює він.

Одну з рам, вітрообтічну, спроектувала дівчина Євгенія, яка вчиться на промисловому дизайні в Національному транспортному університеті.

«Спроектувала й виготовила першу в світі аеродинамічну бамбукову раму. Це її дипломний проект. Днями вона його успішно захистила», — розповів Роман Климчук.

Loading...