З дна моря поблизу Швеції піднімуть бомбардувальник часів Другої світової війни

З дна моря поблизу Швеції піднімуть бомбардувальник часів Другої світової війни
Відновлений бомбардувальник Halifax . / Фото: AP PHOTO/CP, The Intelligencer, Luke Hendry

В світі існує лише одна репліка легендарного канадського бомбардувальника Halifax HR871.

Джерело: Відомості

Шведські і канадські водолази готуються  наступного тижня підняти з морського дна легендарний бомбардувальник Другої світової війни, який затонув більш ніж 70 років тому, повідомляє The Local.

Уламки канадського Halifax HR871 потрапили на сторінки ЗМІ чотири роки тому, коли їх виявили біля берегів  міста Фальстербу на півдні Швеції чотири роки тому.

Знайдений біля шведського узбережжя Halifax був вражений блискавкою під час нальоту на нацистську Німеччину 3 серпня 1943 року й втратив два з чотирьох двигунів. Він знизився до поверхні моря й всі семеро виживших членів екіпажу вирішили направити літак на північ й втопити його в нейтральній Швеції.

Тепер же плани з підняття літака на поверхню остаточно увалені і навіть визначена точна дата початку робіт. Центр шведського узбережжя і моря, дослідники Лундського університету, адміністрація порта Треллеборг і члени канадської групи «Рятівників Halifax 57» планують почати процес підняття літака з морського дна у вівторок, 16-го серпня.

Уламки літака потім будуть транспортуватися в гавань в Треллеборг, де їх очистять і законсервують. «Робота залежить від погодних умов і наші резервні дати — 23-24 серпня», — говориться в прес-релізі.

Майже 11 тисяч канадців загинули під час проведення  близько 28 000 нальотів бомбардувальників Halifax під час Другої світової війни. Після закінчення війни літаки були знищені й переплавлені. Тільки один з них був відтворений в Канаді з використанням частини літаків, які розбилися в Норвегії та Бельгії.

Фінансований за рахунок пожертвувань Музей Бомбардувальників Канади тепер сподівається використовувати деталі, які будуть врятовані зі морського дна в Швеції, щоб побудувати другу репліку одного з найбільш знакових бомбардувальників у світі. 

Loading...