Сьогодні — 32 річниця жартівливого радіозвернення Рональда Рейгана про бомбардування Росії

Сьогодні — 32 річниця жартівливого радіозвернення Рональда Рейгана про бомбардування Росії

11 серпня 1984 у своєму радіозверненні до американців Президент Рональд Рейган пожартував, що віддав наказ бомбардувати Радянський Союз.

Джерело: Відомості

11 серпня 1984 Рональд Рейган готувався до традиційного суботнього радіозвернення до американців. Виступ мав починатися словами:

«Мої співвітчизники американці, я радий повідомити, що сьогодні підписав указ, що дозволяє учням, які входять в релігійні групи, почати користуватися правом, якого у них не було занадто довго — свободою збиратися в державних середніх школах у позаурочні години, як це дозволено учням-учасникам інших груп».

Проводячи перевірку мікрофону перед виступом, Рейган несподівано пожартував, змінивши свій текст:

«Мої співвітчизники американці, я радий повідомити вам сьогодні, що підписав указ про оголошення Росії поза законом на вічні часи. Бомбардування почнеться через п'ять хвилин».

Однак запис цього жарту несподівано став надбанням громадськості і навіть отримав різку реакцію з боку офіційних кіл Радянського Союзу. Так агентство ТАСС розцінило таку заяву  як «безпрецедентно ворожий випад» несумісний з «високою відповідальністю, яку несуть керівники держав, насамперед тих, які володіють ядерною зброєю».

Іноді висловлюються припущення, що Рейган навмисне зробив таку заяву, з розрахунком на її оприлюднення, хоча підтверджень цьому немає. 

Loading...