Норвезькі депутати пропонують провести масове полювання на слимаків

Норвезькі депутати пропонують провести масове полювання на слимаків

Соціалістична ліва партія Норвегії (СЛП) виступила з однією з найбільш незвичайних пропозицій в законодавчій практиці.

Джерело: Відомості

Як заявила секретар партії Карі Елісабет Каскі, в країні слід двічі на рік проводити годину полювання на іспанських слимаків — небезпечних шкідників, які були завезені в скандинавське королівство з Південної Європи і незабаром стали справжнім горем для норвезьких фермерів і садівників, повідомляє агентство FlashNord.

За задумом соціалістів, добровольці повинні будуть двічі на рік збиратися по всій Норвегії і цілеспрямовано знищувати ненажерливих черевоногих молюсків.

СЛП не пропонує робити полювання на слимаків обов’язковим для кожного норвежця, однак партійці підкреслюють, що боротися з проблемою необхідно на державному рівні, залучаючи до неї увагу всіма можливими способами.

В альтернативному проекті бюджету, який опозиційна партія має намір винести на розгляд парламенту, пропонується також виділити додаткові 30 млн крон (3,5 млн доларів) на боротьбу з інвазивними видами тварин і рослин, що загрожують біологічному різноманіттю Норвегії.

«Нас надихнув приклад кількох норвезьких комун, де подібні добровольчі проекти вже принесли видимий результат. У комуні Ре, наприклад, люди можуть отримати гроші — 200 крон (близько 24 доларів) за кожен кілограм спійманих слимаків, — заявила журналістам Каскі. — Крім того, ми бачимо, наскільки популярною стала міжнародна акція «Година Землі», учасники якої на годину вимикають світло у себе вдома. Норвежці раді брати участь в добровольчих акціях, і, як вам скаже кожен, хто стикався з іспанськими слимаками, для боротьби з ними необхідні потужні та скоординовані зусилля».

Іспанський, або коричневий, садовий слимак (Arion vulgaris) за сезон здатний відкласти кілька сотень яєць і всього через рік обзавестися стотисячним потомством. Він досягає в довжину 12 см і за день з’їдає вдвічі більше власної ваги, завдаючи катастрофічний збиток посадкам. У Скандинавії у цих шкідників, які з однаковим ентузіазмом поїдають овочі, фрукти, квіти і своїх родичів, майже немає природних ворогів. Їх самих готові їсти лише їжаки і жаби. Слимаки небезпечні не тільки для рослин, але й цілком здатні також стати причиною ДТП — масове скупчення слимаків на дорогах в літній час призводить до утворення слизьких ділянок.

На територію Північної Європи «загарбники» з Піренейського півострова проникли в кінці 70-х років — як вважається, разом із садової землею і привізними рослинами. На сьогодні їх можна зустріти по всій Данії і Швеції, а також у 19 з 20 норвезьких губерній. Особливо комфортно слимаки відчувають себе в приморських містах Західної Норвегії з їхнім вологим кліматом і м’якою зимою.

Loading...