Парижани протестують проти нових «бездушних» газетних кіосків

Парижани протестують проти нових «бездушних» газетних кіосків

Легендарні паризькі газетні кіоски в стилі ар-нуво планують замінити до 2019 року новими — «інноваційними».

Джерело: Відомості

Понад 45 тисяч людей підписали петицію проти заміни 360 старих кіосків на «бездушні» і «абсолютно безликі», які пропонує компанія MédiaKiosk, котра виграла тендер на їхню розробку, повідомляє агентство RFI.

«Ми за газетні кіоски з дизайном, який втілює «романтичний Париж», який такий дорогий туристам з Франції і всього світу», — йдеться в петиції.

У мерії ж запевняють, що «більше половини нинішніх кіосків застаріли», і їх необхідно модернізувати, щоб залучити нових покупців преси, а особливо — щоб поліпшити умови роботи продавців.

Концепцію нових кіосків розробила французький дизайнер Мата Красс.

Передбачається, що зовні з'являться спеціальні світлові покажчики — зелені і рожеві, які дають зрозуміти, чи відкритий кіоск, чи закритий, а також інтерактивні екрани. А для продавців передбачать електронні касові апарати, шафки для особистих речей, опалення та ізоляцію.

Але що стосується зовнішнього вигляду, про традиційні кіоски, придумані ще в XIX столітті, нагадує тільки їхній зелений колір. Судячи з перших ескізів, зникнуть характерні деталі декору з кованого заліза і купол. Деякі корчувачі соцмереж і зовсім порівнюють проект нових кіосків зі сміттєвими баками.

Противники проекту закликають паризьку мерію відмовитися від «одержимості склом і бетоном». Вони називають заміну кіосків «непотрібною і занадто дорогою»: вона буде коштувати міському бюджету понад 50 мільйонів євро.

Loading...