На зміну собакам-шукачам прийдуть миші-супернюхачі

На зміну собакам-шукачам прийдуть миші-супернюхачі

Біологи мають намір почати створення гризунів-шукачів, які зможуть розпізнавати вибухівку або домішки шкідливих речовин в їжі та воді.

Джерело: Відомості

Біологи з Міського університету Нью-Йорка створили мишей, що мають здатність розпізнавати специфічні запахи. Для цього вчені скористалися методами генетичної інженерії. Результати роботи опубліковані в журналі Cell Reports, повідомляє видання «Нескучные новости».

Ніс ссавців містить безліч чутливих нервових клітин, які мають рецепторні молекули, здатні реагувати на летючі речовини. У мишей, так само як і в людей, нейрон має тільки один тип рецептора, при цьому кожен з тисячі цих різних сенсорів зустрічається приблизно в 0,1 відсотка нервових клітин.

Учені вирішили зрозуміти, як нейрони вибирають рецептори. Для цього в запліднену яйцеклітину тварини вони ввели ген, який відповідає за синтез одного з нюхових рецепторів. До нього було додано додатковий фрагмент ДНК, який кодує флуоресцентний білок і допомагає зрозуміти, чи потрапила впроваджена послідовність всередину нервової клітини. Після декількох спроб дослідники виявили, що ген включається з більшою ймовірністю, коли всередині нейрона присутній чотири або більше його копій.

У результаті експерименту вченим вдалося отримати мишей зі збільшеним числом нюхових нейронів, що мають впроваджений і чутливий до ацетофенону (має солодкуватий запах, що нагадує жасмин) рецептор. При цьому інші типи сенсорів зберегли свою частоту народження.

Таким чином, генетики змогли отримати тварин, чий ніс більш чутливий до певного запаху. Подальші експерименти показали, що миші-супернюхачі здатні розрізнити присутність у воді речовин з неприємним запахом, навіть якщо ті розбавлені в кілька десятків разів.

Біологи мають намір почати створення гризунів-шукачів, які зможуть розпізнавати вибухівку або домішки шкідливих речовин в їжі і воді. У планах також виростити мишей для діагностики хвороб за аналізами.

Природа нюхових рецепторів була розкрита в 1991 році американським біологом Ліндою Бак. У 2004 році за це їй була присуджена Нобелівська премія.   

Loading...