Дорожні робітники у США випадково відремонтували 50-річний сейсмологічний експеримент

Дорожні робітники у США випадково відремонтували 50-річний сейсмологічний експеримент
Бордюрні камені, які лежать на різних тектонічних плитах

Робітники дорожніх служб Хейварда (Каліфорнія) випадково полагодили зрушення в бордюрному камені, за яким сейсмологи спостерігали більше 45 років.

Джерело: Відомості

За словами вчених, це зрушення було одним із найбільш наочних свідчень Хейвардского розлому. Останній — наслідок відносного руху тихоокеанської і північноамериканської тектонічних плит, що викликав, серед іншого, розлом Сан-Андреас, повідомляє Quibbll. Архівні фотографії зрушень каменю можна побачити тут.

Розлом виявляв себе у вигляді зсуву однієї частини бордюру щодо іншої. Побачити його можна скориставшись Google Strret View — він розташовується на розі Rose і Prospect. Перші знімки зсуву відносяться до 1971 року, з 1974 по 1979 рік бордюр разом з частиною дороги зрушився приблизно на два сантиметри. Згодом лежачі один навпроти одного бордюрні камені та зовсім перестали торкатися.

«Лагодження» розлому помітив оклендський науковий журналіст Ендрю Олден. За словами представників міської адміністрації, якби вчені повідомили про важливість цього зсуву, то можливо його сприйняли б інакше, ніж просто пошкоджений тротуар. Але навіть в цій ситуації зрушення все одно могли б полагодити. Зараз на його місці пандус для інвалідних колясок.

Це не єдині наочні свідчення Хейвардского розлому. Крім зміщення бордюрів, сейсмологи звертали уваги на тріщини на асфальті, розбіжності колон в колонаді спортивного стадіону, який стояв на шляху розлому і інших місцях.

Точніші дані збирають за допомогою високоточних датчиків, що встановлюються на межах розломів. Хейвардскій розлом є винуватцем деяких землетрусів. Так, за оцінками вчених, приблизно раз у 160 років через нього відбуваються сильні поштовхи. Протяжність розлому становить близько 120 кілометрів.

Loading...