В Інституті Джорджії півроку викладав робот, і ніхто зі студентів цього не помітив

В Інституті Джорджії півроку викладав робот, і ніхто зі студентів цього не помітив
Кадр з фільму Ex Machina

Викладач Джилл Уотсон п’ять місяців допомагала студентам Технологічного інституту Джорджії в роботі над проектами з дизайну програм.

Джерело: Відомості

Нюанс в тому, що Джилл — це робот, система штучного інтелекту, що працює на базі IBM Watson, але ніхто зі студентів, обговорюючи роботи з викладачем, за весь цей час нічого не запідозрив. А хтось із студентів до цього відкриття навіть збирався назвати її «видатним педагогом». Це були студенти з класу з вивчення штучного інтелекту, пише видання ForumDaily.

З січня цього року «Джилл» як асистент-викладач, разом з ще 9 викладачами-людьми допомагала 300 студентам розробляти програми, які дозволяють комп'ютерам вирішувати певного виду проблеми, наприклад — як підібрати картинку, щоб послідовність картинок була логічною.

Джилл допомагала студентам на форумі, де вони здавали і обговорювали роботи, використовувала в своїй промові сленгові та просторічні звороти типу «угу» і, в загальному поводилася як звичайний викладач-людина.

 «Вона повинна була нагадувати нам про дати «дедлайну» і за допомогою питань підігрівати обговорення робіт. Це було схоже на звичайну розмову зі звичайною людиною», — розповіла виданню студентка вузу Дженніфер Гевін.

Інший студент, Шрейяс Відьярті, уявляв собі Джилл як доброзичливу білу жінку трохи старшою за 20 років, що працює, скоріше за все, над докторською. «Мене як громом вразило», — ділиться враженнями студент.

Дійшло до того, що робота в міс Уотсон не визнав навіть студент Баррік Рід, який два роки працював на IBM, створивши деякі з програм, за допомогою яких діє сам робот. Але натяку в імені «Уотсон» він не розгледів. «Я повинен був здогадатися, але ж ні», — говорить він.

Навіщо Джилл включили в програму навчання?

«Проблема в тому, що студенти ставлять дуже багато питань — близько 10 000 повідомлень в семестр», — пояснює Ашок Гоель, професор комп'ютерних наук Технологічного інституту Джорджії. Викладачі-люди з валом питань не завжди справляються. Саме Ашок вирішив ввести робота в навчальну програму для свого класу з вивчення штучного інтелекту.

Над роботом працювала вузівська команда, навчаючи його відповідати на питання, з огляду на попередні відповіді. Не варто плутати Джилл зі звичайними чатботом. «Якщо більшість чатботів —  новачки, то Джилл — експерт, вона не відповідає на питання, поки не досягне 67% впевненості у відповіді», — стверджує Гоель. За його словами, Джилл ще далеко до Ави з фільму Ex Machina, але це такий же хвилюючий досвід.

За оцінками професора, всього за рік Джилл навчиться настільки, що зможе відповідати на 40% питань від студентів, залишаючи за людьми право займатися більш серйозними технічними або філософськими проблемами.

Loading...