Бажання білорусів навчатися рідною мовою в Росії розцінили як «радикальний націоналізм»

Намір міністра освіти Республіки Білорусь повернутися до вивчення історії та географії Білорусі по-білоруськи викликав нервову реакцію в Росії. Деякі російські ЗМІ та аналітики назвали це «ставкою на радикальний націоналізм».

Джерело: Відомості

21 січня новий міністр освіти Білорусі Михайло Журавков заявив: «Вивчати географію та історію Білорусі треба білоруською мовою. Я вважаю, що поступово самі діти прийдуть до того, що захочуть вивчати половину або більшу частину предметів загальноосвітньої школи білоруською мовою».

Це висловлювання мало відрізнялося від заяв колишнього міністра, Маскевича. Мова йде не про всі курси історії та географії, а тільки про історію, географію Білорусі. До 2000-х їх вивчали по-білоруськи, але потім перевели процес на російську мову, передає Новий регіон.

Здавалося б, питання освіти — суто внутрішня справа Білорусі. Тим не менш, навіть цього скромного побажання зробити щось, щоб поліпшити знання білоруської мови молодим поколінням, стало достатньо, щоб ряд ЗМІ та аналітичних центрів Росії, які фінансуються з бюджету, підняли великий галас, пише Наша Нива.

«21 січня міністр транспорту і комунікацій Білорусі Михайло Журавков заявив, що найближчим часом викладання історії та географії російською мовою в школах буде заборонено», — в характерній гебельсівській манері написало інформаційне агентство «Регнум». Воно, фактично, є інструментом створення мережі агентів впливу в колишньому СРСР, замаскованим під засіб масової інформації.

«Сумно констатувати, що Білорусь вірно слідує антиросійським курсом. Влада республіки йде шляхом націоналізму українського штибу. Поки це не настільки явно, але ситуація далі буде лише посилюватися», — заявив заступник директора Центру україністики та білорусистики Московського державного університету Богдан Безпалько.

«У Білорусі почалася чергова хвиля дерусифікації, це факт, — говорить керівник інтернет-порталу з показовою назвою «Імперія» Юрій Баранчик, який переїхав жити і працювати в Москву з Білорусі. «Імперія» зіграла важливу роль в організації заворушень на Донбасі, які переросли в криваву війну.

«По суті, білоруське керівництво зараз остаточно скинуло маски, — лякає Баранчик. — Якщо ситуація не зміниться, років через п'ять білоруський націоналізм може зрівнятися за своєю крайністю з українським».

Судячи з усього, імперські сили в Росії може задовольнити тільки повна відмова білорусів від своєї мови та культури. Вони готують російську громадську думку до силового втручання в життя сусідньої країни під приводом протидії вигаданим «націоналістам». Поки руки цих сил пов'язані Україною, яка вчинила опір планам розчленовування країни. Національна самосвідомість українців виявилася сильнішою, ніж припускали в Москві. Після реалізації своїх планів в Україні або в разі їх остаточного блокування ця ідея може переорієнтуватися на Білорусь.

«Шляхом створення альтернативної експертно-громадської думки і опори на співробітників спецслужб України, а тепер і Білорусі (бо в будь-якому випадку для російських інтеграторів на черзі саме вона) можна створювати сильний проросійський рух, здатний не тільки впливати на громадську думку, а й змінювати політику і керівництво цих країн в потрібному Росії руслі», — застерігає колишній співробітник Російського інституту стратегічних досліджень, доктор історичних наук Олександр Ситін у своїй статті «Анатомія провалу: Про механізм прийняття зовнішньополітичних рішень Кремля». Цей аналітичний центр при Службі зовнішньої розвідки Росії зараз перейшов у підпорядкування Адміністрації президента РФ. 

Loading...