Поки Обама просив Путіна вивести війська зі сходу України, Кремлю оприлюднив перекручену версію розмови

Обама закликав Путіна використати його вплив на ці збройні проросійські угруповання і переконати їх звільнити захоплені ними будівлі.

Джерело: Відомості

Президент США Барак Обама в телефонній розмові з президентом Росії Володимиром Путіним у понеділок, що відбулася за ініціативою Москви, висловив глибоке занепокоєння підтримкою з боку російської влади діям озброєних проросійських сепаратистів, що дестабілізують ситуацію в Україні.

Обама закликав Путіна використати його вплив на ці збройні проросійські угруповання і переконати їх звільнити захоплені ними будівлі, передає Еспресо.TV.

Серед іншого, американський керівник звернув увагу, що, всупереч риториці російських урядовців, влада України поводиться з винятковою стриманістю, і високо оцінив зусилля українського уряду на збереження єдності країни, зокрема, проведенням вільних і чесних президентських виборів 25 травня, здійсненням конституційної реформи і пропозицією конкретних кроків до децентралізації влади.

При цьому Обама також констатував дедалі більшу політичну й економічну ізоляцію Росії внаслідок її дій в Україні. Керівник США дав чітко знати, що ціна, яку Росія вже заплатила за свої дотеперішні дії проти України, зросте, якщо ці дії триватимуть.

Під час бесіди глава американської адміністрації висловив думку, що всі нерегулярні сили в країні повинні скласти зброю, а Москві необхідно використати свій вплив на ці збройні проросійські групи з метою переконати їх залишити захоплені будівлі.

Раніше цілком відмінну версію цієї ж розмови оприлюднив Кремль. За нею, це Путін закликав Обаму вплинути на владу України, щоб «не допустити використання сили і кровопролиття». Він заявляв, що «протестні виступи» в низці міст Сходу України – це «результат небажання і нездатності керівництва в Києві враховувати інтереси російського і російськомовного населення». Російський президент також знову твердив про необхідність «федеративного устрою» України» та її «позаблокового статусу», повідомили в Москві. Путін також заперечував занепокоєння американського керівника з приводу російського втручання на Південному Сході України й запевняв, що ці «спекуляції» ґрунтуються на «недостовірній інформації».  

Loading...