Китайським ЗМІ заборонили публікувати новини без узгодження з владою

Китайським ЗМІ заборонили публікувати новини без узгодження з владою

Китайська влада жорстко відреагувала на появу матеріалів про корупцію у своїх вищих ешелонах.

Джерело: Відомості

Влада Китаю заборонила основним онлайн-ЗМІ країни публікувати новини без узгодження з регулятором. Це вказівка ​​вийшла після того, як ряд великих новинних порталів, включаючи Sohu.com Inc. і NetEase Inc. опублікували матеріали, що посилаються на непідтверджені джерела інформації, повідомляє Geektimes.

Адміністрація з кіберпростору Китаю (Cyberspace Administration of China, CAC) заявила, що ці ресурси порушили інтернет-законодавство країни. Опубліковані новини, джерела яких не є офіційними і не підтверджені, стали причиною «величезного негативного ефекту».

У п’ятницю САС розпорядився припинити публікацію «поточних новин». З цього часу як уже згадані ресурси, так і інші онлайн-ЗМІ Китаю повинні публікувати лише інформацію, яка узгоджена з владою. Розпорядження стосується новин, що стосуються більшості важливих сфер — політики, економіки, соціальних проблем і зарубіжних подій. Тепер новини спочатку будуть надаватися представникам уряду у справах преси та інтернет-ЗМІ у вигляді доповідей. І тільки після розгляду доповідей і схвалення матеріалів останні можуть публікуватися на сайтах інформаційних компаній.

Можливо, розпорядження CAC — наслідок заяв Голови КНР Сі Цзіньпіна. Він неодноразово підкреслював важливість лояльності компартії Китаю засобів масової інформації.

Поки що представники онлайн-ЗМІ готуються до переходу до нових умов роботи. Адміністрація цих компаній у багатьох випадках або не відповідає на запити, або відмовляються коментувати поточні події.

Журналісти Bloomberg вважають, що новинні служби Китаю до поточного моменту були звільнені від необхідності отримувати схвалення від властей. Крім того, інформаційні компанії не були зобов’язані поставляти оригінальний контент —  для публікації новини зовсім необов’язково наймати репортера або редактора. Першоджерела могли бути різними. Новинні ресурси в Китаї були чимось на зразок «сірої зони», де закони Китаю дотримувалися з низкою застережень.

 

Все це припинилося після того, як згадані вище ресурси опублікували матеріали про корупцію у вищих ешелонах влади. Також ряд статей належав до соціальних і правових тем. Наприклад, NetEase на початку року опублікував інформацію про розслідування справи стосовно представника китайських силових структурур. На думку видання, ця людина змогла зробити успішну кар'єру завдяки політичним і діловим зв'язкам. Зараз цього чиновника судять через порушення прав людини і корупції. Йдеться про керівника апарату безпеки провінції Хебей. Публікацію видалили, справу спробували зам'яти.

Тепер китайські чиновники повністю контролюють інформаційні ресурси країни. Адміністрація з кіберпростору Китаю отримала право штрафувати сайти, які порушують нові правила.

Зараз в Китаї влада намагається боротися з негативними коментарями і постами в соціальних мережах. Мета — забезпечення позитивного і здорового кіберпростору. У КНР посилюється і контроль за поширенням новинних матеріалів у соціальних мережах. Однією з вимог до онлайн-ЗМІ і соціальних ресурсів є вимога поширювати правдиві, об'єктивні та неупереджені новинні повідомлення. Неперевірену інформацію з соціальних мереж тепер заборонено публікувати.

Цього року чиновники також провели ряд переговорів з найбільшими інтернет-компаніями країни з приводу запуску пілотного проекту, мета якого — посилення контролю влади над телекомунікаційної сферою Китаю. Йдеться про те, щоб представники влади займали місця в радах директорів таких компаній. Також держава просить надавати йому мінімум 1% акцій в таких компаніях. Схожа схема пропонується також інтернет-ЗМІ. Якщо вони приймають такі умови, то отримують право публікувати новини кожен день.

Loading...