Держдума РФ ухвалила репресивний «антитерористичний пакет»

Держдума РФ ухвалила репресивний «антитерористичний пакет»
Ірина Ярова

Прийняті поправки значно посилюють репресивні можливості цілого ряду законів.

Джерело: Відомості

Держдума РФ прийняла відразу в другому і третьому читанні так званий «антитерористичний пакет» законопроектів, який розробили депутат Держдуми Ірина Ярова і член Ради Федерації РФ Віктор Озеров, повідомляє Meduza.io.

Прийняті поправки значно посилюють репресивні можливості цілого ряду законів. До Кримінального кодексу РФ внесено статтю про неінформування: за «неповідомлення про злочин» саджатимуть за ґрати на термін до одного року. Ця норма поширюється на такі злочини, як тероризм, захоплення влади і посягання на життя державного діяча.

У справах про тероризм знижений вік до кримінальної залучення: тепер: до неї залучатимуть з 14-річного віку. У КК РФ вводиться нова стаття про міжнародний тероризм, яка передбачає покарання аж до довічного ув’язнення.

«Пакет Ярової» посилює контроль за листуванням. Операторів зв’язку і «організаторів поширення інформації» зобов’язали протягом півроку зберігати зміст повідомлень користувачів, а також надавати державним органам засоби для декодування зашифрованої листування.

Кримінальний кодекс також доповнено статтею «схиляння, вербування або інше залучення» до організації масових заворушень. Вона передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.

Деякі пропозиції Ярової й Озерова були відхилені перед другим і третім читаннями. Перш за все, депутати виключили положення, що дозволяють позбавляти громадянства Росії. Таке покарання передбачалося для засуджених за тероризм і екстремізм, а також для людей, які проходять службу в іноземній армії або правоохоронних органах, працюють в іноземних судах або міжнародних організаціях, де Росія не представлена.

З «пакету Ярової» також прибрали норму про заборону на виїзд з Росії для громадян з незнятою або непогашеною судимістю за статтями про тероризм і екстремізм.

Loading...