Під виглядом супутника Пхеньян на ділі проводить випробування балістичної ракети

Під виглядом супутника Пхеньян на ділі проводить випробування балістичної ракети

Токіо вже попередив, що не залишить дії КНДР без відповіді.

Джерело: Відомості

Токіо вже попередив, що буде домагатися від Ради безпеки ООН введення додаткових санкцій проти Пхеньяна.

Північна Корея запустила ракету з космічним супутником на день раніше заявленої дати.

Про новий термін Пхеньян домовився з міжнародними організаціями буквально в останній момент. У США, Японії і Південній Кореї вважають, що запуск супутника - привід для випробування балістичної ракети. У зв'язку з цим уряд Японії провів екстрене засідання Ради нацбезпеки.

Японські системи стеження зафіксували пуск балістичної ракети з території Північної Кореї в 9:34 за місцевим часом. Старт був здійснений з випробувального полігону Сохе на північному заході КНДР.

Ще напередодні Пхеньян повідомив міжнародні організації, що планує запустити ракету з супутником спостереження 7 лютого. Наскільки успішним виявився цей запуск, говорити поки рано. За даними японських джерел, через 3 хвилини після запуску приблизно в 150 кілометрах на захід від Корейської півострова в Жовте море впав об'єкт, який, можливо, був першим щаблем носія. Незабаром падіння двох інших об'єктів зафіксували в Східно-Китайському морі в 250 кілометрах на північний захід від півострова, а потім через 11 хвилин після запуску в 2 тисячах кілометрів на південь від Японських острів в Тихий океан впав четвертий об'єкт.

І Японія, і Південна Корея завчасно привели свої системи ППО в стан готовності, попередивши, що будуть намагатися збити північнокорейську ракету, якщо її траєкторія буде проходити над територією їх країн. Але, судячи з усього, цього не сталося.

Цей крок Пхеньяну сусідні країни розцінюють як пряме порушення резолюцій Ради Безпеки ООН, які забороняють КНДР запускати ракети великої дальності. Там вважають, що під виглядом супутника Пхеньян на ділі проводить випробування балістичної носія, здатного нести ядерний заряд.

Токіо вже попередив, що не залишить дії КНДР без відповіді і буде домагатися від Ради безпеки ООН введення додаткових санкцій проти Пхеньяна. Нинішній запуск ракети він здійснив через місяць після того, як - теж в порушення всіх резолюцій - здійснив ядерне випробування. Причому КНДР заявляла, що це був вибух водневої бомби.

Тоді це називали подарунком до дня народження північнокорейського лідера Кім Чен Ина, а нинішній запуск, як вважають, приурочений до дня народження його батька Кім Чен Іра, колишнього керівника КНДР. Супутник так і називається "Сяюча зірка" - це один з численних офіційно прийнятих в Північній Кореї титулів Кім Чен Іра, чий день народження вся країна відзначатиме як національне свято 16 лютого, інформують Вісті.

Loading...