Путіна можуть заарештувати за міжнародним ордером з Гааги

Путіна можуть заарештувати за міжнародним ордером з Гааги

Російський президент Володимир Путін може бути заарештований на території будь-якої країни, що є учасником Статуту Міжнародного трибуналу в Гаазі.

Джерело: Відомості

Про це в інтерв'ю українському ресурсу «Главком» розповів правознавець-міжнародник, доктор юридичних наук і колишній суддя Міжнародного кримінального трибуналу з військових злочинів Володимир Василенко.

Все, що для цього необхідно — це подача керівництвом України відповідного звернення до Гаазького міжнародного трибуналу. Воно має бути розглянуто, після чого міжнародний судовий орган, згідно зі своїм Статутом, зобов'язаний викликати на своє засідання обвинуваченого. У випадку, якщо він відмовиться з'явитися, виникає право виписати ордер на його арешт і примусову доставку до суду. Виконати таке рішення зобов'язані всі держави, які підписали Статут Міжнародного трибуналу з військових злочинів у Гаазі. Само собою зрозуміло, що затримати Володимира Путіна буде зобов'язаний і Інтерпол, а дипломатична недоторканність російського президента як глави держави автоматично анулюється після підписання ордера.

«Якщо ця особа не прийде в суд добровільно, прокурор отримує право виписати міжнародний ордер на його арешт, — розповів екс-суддя Гаазького трибуналу Володимир Василенко. — І якщо розшукуваний з'явиться десь поза межами Росії, на території будь-якої країни, яка є членом Статуту міжнародного суду, то його просто негайно заарештують. Також проти цієї особи автоматично почне працювати Інтерпол, тобто, над ним постійно висітиме дамоклів меч правосуддя».

Варто відзначити, що з точки зору міжнародного права Україна має вже безліч підстав для подачі звернення в Міжнародний трибунал з військових злочинів у Гаазі. Це і збройна окупація півострова Крим, і військова інтервенція на Донбасі, і терористичний акт проти цивільного літака рейсу MH17 авіакомпанії Malaysian Airlines, і недавній обстріл російськими окупантами мирних житлових кварталів Маріуполя. Чому Україна досі не скористалася своїм правом на звернення до Гаазького трибуналу — залишається для юристів-міжнародників загадкою.

Нагадаємо, що військові злочини — не єдине, в чому підозрюють Володимира Путіна юристи. Зокрема, вчора, 27 січня, в Королівському суді Лондона, де розглядається справа про вбивство побіжного агента ФСБ Олександра Литвиненка, були озвучені відомості про імовірну педофілію російського президента, які ще ґрунтовно не розслідувані. 

Loading...